Çöpler Altın Madenine İlişkin Bilirkişi Raporu Açıklandı

featured

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasına ilişkin bilirkişi raporu, kazanın ardından çalışma alanında ağır metal toksisitesi riskinin arttığını ortaya koydu.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde yaşanan ve 9 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin bilirkişi raporu, ciddi riskler ve ihmallere işaret ediyor. 13 Şubat’ta meydana gelen kazada madenciler, kimyasal içeren liç yığınının altında kalarak yaşamını yitirmişti. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine hazırlanan rapor, soruşturma dosyasına eklendi.

Raporda, madende çalışan taşeron işçilerin korumasız ve maskesiz şekilde çalıştığı, bu durumun ağır metal toksisitesi riskini artırdığı belirtildi. Ayrıca, Anagold Madencilik firması ve bazı yetkililerin “kasten veya taksirle çevreyi kirletme” suçu işlediği, Sabırlı Deresi’ne akan kimyasalların toprak ve yeraltı sularını kirleteceği kaydedildi.

Kazanın yaşandığı bölgede siyanür ve ağır metal konsantrasyonlarının sınır değerleri aştığı durumda toprağın bertaraf edilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, kayma sonucu zehirli kimyasalların Fırat Havzası’na karışma riskinin bulunduğu vurgulandı.

Bilirkişi raporuna göre, kazadan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ‘kusursuz’ bulunurken, Kanadalı yetkili Iain Ronald Guille ve mühendislerin ‘asli kusurlu’ olduğu belirlendi. Faciaya ilişkin detaylı bir soruşturma devam ederken, maden ocağında çalışmalar 1 Nisan’a kadar durdurulmuş durumda.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin