Ekonomik Programda Aranan Başarı Bulunamıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “saat gibi çalışıyor” ifadesiyle tanımladığı ekonomik program, beklenen başarıyı bir türlü yakalayamıyor. Günümüzde faizin %50, enflasyonun ise %47.09 seviyelerine çıkması, benzin fiyatının 42.5 lira, doların ise 34.74 liraya ulaşmasıyla birlikte; vatandaşlar taze sebze ve meyve almakta dahi zorlanır hale geldi. SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan Siyasal İktisatçı İnan Mutlu, IMF’nin bile dezavantajlı gruplara kaynak aktarılması gerektiğini vurguladığını belirtti. Mutlu, Şimşek’in uyguladığı politikaların, ‘enflasyonu halkı yoksullaştırarak düşürme noktasında’ artık sınırlarına yaklaştığını ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bütçesi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 yılı bütçesinde yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için 205 milyar lira ödenek ayırdı. Ancak İktisatçı İnan Mutlu’nun aktardığına göre, ilk altı ayda harcanan miktar sadece 98 milyar lira, yani belirlenen ödeneğin yarısı bile harcanmamış durumda. Daha da çarpıcı bir durum ise, 2025 için öngörülen kaynak ayrımının 219 milyar lira olması; 2024’ten 2025’e beklenen artış ise yalnızca %6.7. Bu süreçte, gelir düzeyi yüksek grupların tüketimlerinin kısıtlanmasının gerektiğini vurgulayan Mutlu, kripto para ve borsa yatırımları ile lüks harcamalara vergi getirilmesi gerektiğini savunuyor. “Gücü zengine yetmeyen ve dar gelirli grupları yoksullaştıran politikalar, artık Şimşek programının enerjisini tüketti,” dedi.
Gelir Dağılımındaki Bozulma
Asgari ücretin Ekim 2021’den bu yana yalnızca zam yapıldığında açlık sınırını yakalayabildiğini belirten Mutlu, bu durumun asgari ücretin enflasyon yarattığı tezini çürüttüğünü ifade etti. “Mehmet Şimşek’in programı, dar gelirli, emekli ve asgari ücretlilerin alım gücünün düşmesi ve yoksullaşmalarına bağlı bir şekilde çalışmakta. Program ilerledikçe, gelir dağılımındaki adalet ciddi biçimde bozuldu,” şeklinde konuştu.
Enflasyon Beklentileri Artıyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan “Ekonomik Görünüm” raporunda, Türkiye ekonomisi için “Uygulanan makroekonomik istikrar politikalarının etkisiyle büyüme yavaşlayacak,” denildi. Raporda, Türkiye’de ekonomik büyümenin 2024 yılında %3.5’e, 2025 yılında ise %2.6’ya gerileyeceği öngörülüyor. OECD, Türkiye için 2024 yılı ortalama Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisini %55.5’ten %58.3’e yükseltti. (AA)
Kamuda Tasarruf ve Harcama Artışları
Kamuda tasarrufun, dezavantajlı ve dar gelirli grupları yoksullaştırıcı kalemlerden yapıldığını belirten İktisatçı İnan Mutlu, “Cumhurbaşkanlığı’nın kurumsal harcamalarındaki artış, Diyanet’in harcamalarındaki artış; beklenen enflasyonun ve hedeflenen enflasyonun çok üzerinde gerçekleşiyor. İlk 10 ayda Diyanet’in harcamaları %110; Cumhurbaşkanlığı’nın harcamaları ise %85 arttı,” dedi. Ayrıca, kamu harcamalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.