Yüzde 233’lük Zam Sonrası Yeni Bir Artış Daha Kapıda!

featured

Yurt Dışı Çıkış Harcı Zammı Uygulaması

Yurt Dışı Çıkış Harcı Zammı Uygulaması

Mecliste AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilen yurt dışı çıkış harcı zammı, Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme ile birlikte, son iki yıldır 150 TL olarak belirlenen harç ücreti, yüzde 233 oranında bir artışla 500 TL’ye çıkarıldı. Bu değişiklik, her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenecek olan yurt dışı çıkış harcının bir kez daha büyük oranda zamlanacağını göstermektedir.

Yurt Dışı Çıkış Harcına Büyük Zam Geliyor

TBMM Genel Kurulu’ndaki Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında, 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 500 liraya yükseltilmesini öngören 51’inci madde kabul edilmiştir. Yurt dışı çıkış harcının her yıl yeniden değerleme oranına göre artacağı öngörülmektedir. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün yaptığı projeksiyonlara göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranının yaklaşık yüzde 45 civarında olması beklenmektedir.

Eğer Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranında yetkisini kullanmazsa, 2025 yılında yurt dışı çıkış harcının yüzde 45 oranında artması muhtemeldir. Yılın sonuna doğru açıklanacak olan Eylül ve Ekim ayı enflasyonları “sıfır” bile gelse, yurt dışı çıkış harcının yüzde 43 oranını aşacağı tahmin edilmektedir. Önümüzdeki iki ayda ortalama yüzde 3 seviyelerinde Yİ-ÜFE artışları olacağı öngörülmektedir. Bu durumda, 2024 yılı yeniden değerleme oranı düz bir hesapla yüzde 45 düzeyinde gerçekleşecektir. Yurt dışı çıkış harcının yüzde 45 oranında artması durumunda, 500 TL’den 720 TL’ye yükselebileceği düşünülmektedir.

Yeniden Değerleme Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Yeniden Değerleme Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Yeniden Değerleme Oranı, her yıl kasım ayının ilk haftasında ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte duyurulmaktadır.

Yeniden Değerleme Oranından Etkilenecek Vergi ve Ceza Örnekleri

Yeniden değerleme oranına bağlı olarak bazı vergi, ceza ve diğer yükümlülüklerde Cumhurbaşkanı’nın artırma veya indirme yetkisi bulunmaktadır. İşte bu oranlardan etkilenen bazı vergi ve ceza örnekleri:

  • Motorlu Taşıtlar Vergisi: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi bulunmaktadır.
  • Emlak Vergisi: Kanunda YDO’nun yarısının uygulanacağı hükmü vardır, Cumhurbaşkanı bu tutara ilişkin yetkilidir.
  • Çevre Temizlik Vergisi: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi bulunmaktadır.
  • Gelir Vergisi Kanunu: Bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilim tutarları ve benzerleri üzerinde Cumhurbaşkanı’nın yetkisi vardır.
  • Veraset ve İntikal Vergisi: İstisnalar üzerinde Cumhurbaşkanı’nın yetkisi yoktur; ancak tarife matrahları üzerinde yetkisi bulunmaktadır.
  • Damga Vergisi: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi vardır.
  • Harçlar: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi bulunmaktadır.
  • Vergi Usul Kanunundaki Cezalar: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi vardır.
  • Kabahatler Kanununa tabi İdari Para Cezaları: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi yoktur.
  • Araç Muayene Ücretleri: Cumhurbaşkanı, ancak beş yılda bir yüzde 20 oranında artırma veya eksiltme yetkisine sahiptir.
  • Trafik Cezaları: Cumhurbaşkanı’nın yetkisi yoktur.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin