Yılın İlk Enflasyon Raporu Açıklandı

featured

Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk enflasyon raporunu sunarken, önceki tahminlere herhangi bir değişiklik yapmadıklarını belirtti.

Karahan’ın ifadelerine göre, 2024 sonu enflasyon tahmini %36, 2025 için %14, ve 2026 için ise %9 olarak sabit kaldı. Karahan, mevcut parasal sıkılığın yeterli olduğunu, ancak enflasyon görünümünde herhangi bir kötüleşme olması durumunda politikaların gözden geçirileceğini açıkladı. Ayrıca, enflasyon beklentileri, fiyatlandırma davranışları ve diğer ekonomik faktörlerin durumu göz önünde bulundurularak para politikasının gerekirse daha da sıkılaştırılacağını söyledi.

Karahan, TCMB’nin fiyat istikrarını sağlama görevine vurgu yaparak, 2023 haziran ayından bu yana yürütülen parasal sıkılaştırma sürecinden bahsetti. Politika faizinin %8,5’ten %45’e çıkarıldığını, miktarsal sıkılaşma ve seçici kredi adımlarıyla desteklendiğini anlattı. Ayrıca, finansal koşulların ve iç talebin dengelenmesiyle cari dengede iyileşme beklediklerini ifade etti.

Fatih Karahan, enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonominin kalıcı fiyat istikrarına ulaştırılması amacıyla politika duruşunun sürdürüleceğini belirtti. Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının yavaşladığına, ancak hizmet enflasyonunun özellikle kiralarda görülen katılık nedeniyle daha yavaş tepki verdiğine dikkat çekti.

Karahan, politika faizinin mevcut seviyesinin, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar korunacağını, ancak enflasyon görünümünde herhangi bir bozulma olması durumunda gerekli adımların atılacağını vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin