Türkiye’nin Dış Ticaret Verilerinde Hareketlilik

featured

Türkiye’nin Ocak ayı dış ticaret verileri, ihracatta artış ve ithalatta büyük bir azalış gösterdi, dış ticaret açığı önemli ölçüde düştü.

Türkiye’nin dış ticaret performansı, Ocak ayında önemli bir gelişme gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın işbirliği ile açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre, Ocak ayında ihracat yüzde 3,5 artışla 19 milyar 991 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 22 azalışla 26 milyar 218 milyon dolara geriledi.

Dış Ticaret Açığında Büyük Düşüş

Bu dönemde dış ticaret açığı, yüzde 56,4 azalarak 6 milyar 227 milyon dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı da Ocak 2023’te yüzde 57,5’ten, geçen ay yüzde 76,2’ye yükseldi, bu oran Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki iyileşmeyi gösteriyor.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın dışında gerçekleşen dış ticarette de olumlu bir tablo ortaya çıktı. Enerji ve altın hariç ihracat, Ocak ayında yüzde 3 artışla 18 milyar 592 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 6,2 azalışla 18 milyar 660 milyon dolara geriledi. Bu durum, enerji ve altın hariç dış ticaret açığının 68 milyon dolar olarak gerçekleştiğini gösteriyor.

Dış ticaret hacmi de yüzde 1,8 azalışla 37 milyar 251 milyon dolara düştü. Enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 99,6 olarak gerçekleşti, bu da Türkiye’nin bu segmentte neredeyse dengeli bir dış ticaret performansı sergilediğini ortaya koyuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin