Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık piyasalarında istikrarı sağlamak, üreticilerin pazarlama sorunlarını ortadan kaldırmak ve depolama ile finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla önemli bir açıklama yaptı. Bu kapsamda, kabuklu fındık alım fiyatları 2 Ağustos’ta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.
Açıklamada, Giresun kalite için kilogram başına 132 lira, levant kalite için 130 lira ve sivri kalite için 125 lira alım fiyatlarının belirlendiği vurgulandı. Ayrıca, yüksek randımanlı fındık için geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzde 2 (kilogram başına 2,6 lira) randıman farkı ilave edileceği de kaydedildi.
Kabuklu Fındık Alımları Ne Zaman Başlayacak?
Kabuklu fındık alımlarının 19 Ağustos’tan itibaren ilk etapta 14 farklı noktada başlayacağı, hasat durumuna göre ise bu sayının 60 noktaya kadar çıkarılabileceği bildirildi. Alımların “randevulu” sistemle gerçekleştirileceği ve randevu sisteminin tüm alım noktaları için 12 Ağustos saat 09.00’dan itibaren aktif hale getirileceği ifade edildi.
TMO, fındık alımları için gerekli tüm teknik altyapı, personel ve finansman hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. Kabuklu fındık alımlarının fiziksel analizlerle yapılacağına dikkat çekildi.
Kabuklu Fındık Alım Esasları
Açıklamada, kabuklu fındık alım esaslarına da yer verildi. Bu esaslar şu şekilde sıralandı:
- Rutubet oranı: %6,5’e kadar
- Sağlam iç fındık oranı: %40 ve üzeri
- Buruşuk iç fındık oranı: %10 ve altı
- Çürük ve bozuk iç fındık oranı: %7 ve altı
- Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı
- Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altında
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tüm fındıkların bu şartlar altında satın alınacağı belirtilirken, eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünlerin “kesinlikle satın alınmayacağı” vurgulandı. Üreticilerin TMO’ya ürün teslim ederken rutubetten kaynaklı sorun yaşamamaları için ürünlerini kurutma konusunda azami özen göstermeleri gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, çiftçilerin Tarım ve Orman il/ilçe müdürlükleriyle irtibata geçerek 2024 yılı için ÇKS bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu tarihinde TMO alım noktalarına getirmelerinin önemine değinildi.
Ödemeler Ne Zaman Yatırılacak?
Ürün bedeli ödemelerinin, ürün teslimatını takip eden 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Üreticiler randevularını; internet üzerinden https://randevu.tmo.gov.tr adresinden, e-Devlet üzerinden veya TMO iş yerlerine bizzat müracaat ederek alabilecektir. Alımlarımız sırasında üretici memnuniyetini sağlamak ve aksaklıkları gidermek ön planda olup bu kapsamda üreticilerimiz Genel Müdürlüğümüzde kurulan Alo Ürün Hattı’ndan (0 312 416 34 10/8 hat) fındık alımları konusunda bilgi alabileceklerdir.”
Açıklamada, alım noktalarının bağlı bulunduğu başmüdürlüklerin irtibat numaraları da paylaşıldı. Bu süreçte üreticilere her türlü destek ve bilgi sağlanacağı ifade edildi.