TİM Başkanı: ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması İle İhracat Kaybı Riskleri Azaltılabilir

featured

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den İhracat Açıklamaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin uluslararası ticaret ilişkilerini güçlendirme hedeflerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Gültepe, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileriyle birlikte, Türkiye’yi dünya genelinde ilk 10 ihracatçı ülke arasına sokma misyonunu benimsediklerini vurguladı. Bu hedefin, ihracatta sağlanacak sürekli büyüme ile mümkün olacağını ifade etti.

Gültepe, Orta Vadeli Program çerçevesinde yıl sonu ihracat tahmininin 267 milyar dolardan 264 milyar dolara revize edildiğini hatırlatarak, “Dünyada ekonomi istediğimiz gibi gitmiyor. Hem kuzeyde hem de güneydeki savaşlar ve Avrupa’nın yaşadığı resesyon, sıkıntılar, pazarın yarısının AB üyesi olduğu göz önüne alındığında, bu hedeflere ulaşma şansımız azalıyor.” dedi.

Gültepe, bazı sektörlerin ihracat açısından geçen yılı başarılı bir şekilde geçirdiğini ve hedeflenen büyümeyi gerçekleştirdiğini aktarırken, diğer bazı sektörlerde ise düşüş yaşandığını belirtti. Ancak genel bir artışın yaşanmasının sevindirici olduğunu dile getirdi. Özellikle savunma sanayisi ve gıda sektörlerindeki ihracat artışının, önümüzdeki yıl da devam ederek sürdürülebilir olabileceğine dikkat çekti. Çoğu sektörün, 2025’te bu yıla benzer ihracat rakamları öngördüğünü de sözlerine ekledi.

CARİ AÇIK VERİLDİĞİ SÜREÇTE YATIRIM ÇEKİLMELİ

Gültepe, Türkiye’deki ekonomik politikaların istikrarlı olmasının uluslararası yatırımların gelmesi açısından kritik olduğunu belirtti. Türkiye’nin cari açık verdiği alanlarda uluslararası yatırım çekmesi gerektiğinin altını çizen Gültepe, ülkenin nüfusu ve eğitim seviyesi ile yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. “Gelecek dönemlerde CDS’lerin azalmasıyla birlikte, rekabetçiliğin artması ve makroekonomik maliye politikalarının teşvik sisteminin revize edilmesi ile yatırımların çoğalacağını düşünüyorum. Ancak geç kalmamamız lazım; çünkü zaman kaybettikçe, yatırımların başka bölgelere yönelme ihtimali artıyor.” dedi.

Türkiye’nin ihracatını en fazla artırdığı ülkelerden birinin İngiltere olduğunu vurgulayan Gültepe, Almanya ve Fransa’da siyasi belirsizlikler ve istikrarsızlıklar yaşandığını, bu nedenle Avrupa’da büyük bir hareketlilik beklemediğini ifade etti.

TRUMP’IN TARİFELERİ BAZI SEKTÖRLERİ HAREKETLENDİRDİ

Gültepe, ABD’nin Türkiye için büyük bir pazar olduğunu ve dünyanın en büyük pazarlarından biri olma özelliğini taşıdığını belirtti. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminde iki ülke arasında iyi bir ilişki geliştirilmesi halinde, Türkiye’den ABD’ye ihracatın önemli ölçüde artabileceğini ifade etti. ABD pazarının, Türkiye’deki her sektöre dokunabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Gültepe, “Trump’ın Çin, Kanada ve Meksika’ya yönelik yeni tarifeleri, bazı sektörleri harekete geçirdi. Fiyat seviyelerinde rekabetçiliği yakalayabilirsek, önümüzde büyük fırsatlar var.” dedi.

Gültepe, Türkiye ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması yapılmasının, Türkiye’nin önünü açacağını ve böylece AB tarafında yaşanabilecek kayıpların kolayca telafi edilebileceğini kaydetti. Kuzey ve Güney Amerika bölgelerine sürekli ticaret heyetleri gönderildiğini hatırlatan Gültepe, “Yaptığımızın en az 2-3 katını daha yapmalıyız. Çünkü oradaki potansiyel, ihracatı artırmak için büyük bir fırsat sunuyor.” diye ekledi.

İNGİLTERE’YE YÜZDE 15’TEN FAZLA İHRACAT ARTIŞI

Mustafa Gültepe, Amerika tarafında gelecek 2-3 yıl içinde STA’ların üzerinde çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekerek, ihracatı artırmanın yolunun bu anlaşmaları geliştirmekle mümkün olacağını vurguladı. Bu yıl İngiltere’ye yüzde 15’in üzerinde bir ihracat artışı yaşandığını belirten Gültepe, “Güncellenecek STA ile bu artışın daha da fazla olacağına inanıyorum. İngiltere ile firmalarımız arasında çok yakın bir işbirliği var.” dedi.

Gültepe, TİM’in ve sektörlerin düzenlediği ticaret heyetleri ile bu yıl dünyanın her bölgesine ziyaretler gerçekleştirildiğini hatırlattı ve gelecek yıl rekabetçiliğin ön planda olacağını belirtti. “Üretim ve ihracatı destekleyecek politikaların hızlı ve etkili bir şekilde devreye girmesi gerekiyor. Aksi takdirde pazar kayıplarıyla karşılaşabiliriz. Kaybedilen müşteri geri kazanmak en az 2 yıl alır.” ifadelerini kullandı.

Gültepe, ABD’li perakende zinciri Walmart’ın önemli bir alıcı olduğunu, alternatif arayışlarının başladığını belirtti. “Walmart, Türkiye’den alımlarının yüzde 5’ini gerçekleştirse, ihracattaki etkisi çok büyük olur. Ucuz ürünler yerine, her sektörde daha yüksek katma değerli ürün çeşitliliğine yönelmeliyiz. Walmart’ın Türkiye’ye gelme süreci, Trump’ın seçilmesiyle birlikte hızlanabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

REKABETÇİLİK ÖNE ÇIKACAK

AB’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) 2026 itibarıyla devreye gireceğini belirten Gültepe, “SKDM ile Türkiye, rekabetçiliği ile öne çıkacak. Diğer ülkelere kıyasla daha avantajlı bir konumda olacağımıza inanıyorum.” dedi. Gültepe, sektörlerin bu duruma hazırlandığını ve Türkiye’nin bu konuda görevlerini yerine getirdiğini aktardı. “Türkiye, hem hükümet hem devlet hem de firmalar nezdinde iyi bir hazırlık süreci yürütüyor.” dedi.

Gelecek yıl hizmet sektörünün daha fazla büyümesini beklediğini vurgulayan Gültepe, Türkiye’nin turizm alanında rekabet koşullarını iyi yakalayabilirse, turist sayısının artacağını ifade etti. Türkiye’nin stratejik politikalar geliştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, sektörlere yönelik yeni stratejilerin oluşturulmasının, yatırımların gelmesi ve mevcut yatırımların büyümesi açısından kritik bir ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin