Şimşek Geri Döndü: Komiserin Sırları Ortaya Çıkıyor

featured

IMF ve S&P’nin Geri Dönüşü: Ekonomi Yönetimindeki Değişiklikler

IMF ve S&P'nin Geri Dönüşü: Ekonomi Yönetimindeki Değişiklikler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kabineye geri dönmesiyle birlikte, iktidarın uzun yıllar boyunca borç almaktan kaçındığı Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında “Haddini bil” diyerek eleştirdiği kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) politikaları yeniden gündeme geldi. İktidarın bu hamlelerinin ardından, IMF ve S&P yetkilileri, artan enflasyon karşısında geçim savaşı veren asgari ücretliyi sorumlu tutmaya başladı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücrete yılbaşında yapılacak zam için %25’lik bir artış öngörürken, IMF Türkiye Masası Başkanı Jim Walsh ise asgari ücrete yapılacak zammın hedeflenen enflasyon oranında belirlenmesi gerektiğini önerdi. Walsh, yüksek bir artış yerine, hükümetin yoksul kesimlere yönelik sosyal programlar geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Yüzde 30 Zam Önerisi

2025 yılı için Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %14, Orta Vadeli Program’da (OVP) ise iktidarın hedefi %17.5 olarak belirlenmişken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Eylül ayı enflasyonu %49.38 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan, S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, asgari ücrete %30 zam yapılmasını önerdi. Anadolu Ajansı’na yaptığı değerlendirmede Gill, “Beklentimiz, asgari ücretin muhtemelen enflasyon hedefi ile geçen yıl ve bu yılın sonundaki enflasyon arasında bir ortalamada artırılması yönünde. Bu yıl sonunda enflasyonu yaklaşık %44 olarak öngörüyoruz. Yani %44 ile hedef olan %17’nin ortalaması yaklaşık %30” şeklinde konuştu.

IMF Politikasının Etkisi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ekonomisti Dr. Coşkun Cangöz, IMF’nin Türkiye ekonomisine ilişkin raporu ile iktidarın açıkladığı Orta Vadeli Program’ı (OVP) karşılaştırarak önemli tespitlerde bulundu. İki metindeki önerilen politikaların benzerlik gösterdiğini belirten Cangöz, “IMF raporundaki öneriler ile OVP’de yer alan politikaların uyumlu olduğu gözleniyor. Aslında birbirimizden çok da farklı değiliz. Ekonomi yönetimi, IMF’nin benimsediği ortodoks politikaları uygulamaya koymuş durumda” değerlendirmesini yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin