OECD, Türkiye’nin Büyüme Tahminini Revize Etti, Enflasyon Tahminini Yükseltti

featured

OECD’den Türkiye Ekonomisine Yönelik Güncellemeler

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, enflasyon tahminlerinde ise yukarı yönlü değişiklikler yaptı. OECD, Ekonomik Görünüm Raporu’nu “Köşeyi Dönmek” temasıyla yayımlayarak, dünya genelindeki ekonomik durum hakkında önemli veriler sundu.

OECD, küresel düzeyde dezenflasyon sürecinin devam ettiğini, reel gelirlerin iyileşeceğini ve birçok ülkenin para politikasının daha az kısıtlayıcı hale geleceğini belirterek, bu yıl için büyüme tahminini %0,1 artışla %3,2’ye yükseltti. Ayrıca, 2025 yılı için küresel büyüme tahminini de değiştirmeyerek %3,2 seviyesinde sabit bıraktı.

Büyüme ve Enflasyon Tahmini

OECD, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerinde dikkat çekici revizyonlar gerçekleştirdi. Bu yıla ilişkin büyüme tahminini %0,2 oranında aşağı yönlü revize ederek %3,2 olarak belirlerken, 2025 yılı için de %0,1 düşüşle %3,1 seviyesine indirdi. Ayrıca, Türkiye dahil olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonun, gelişmiş ekonomilere kıyasla daha yüksek seviyelerde seyredeceği öngörülüyor.

OECD’nin tahminlerine göre, Türkiye’de enflasyon bu yıl sonu ve 2025 yılı boyunca hafifleyecek, ancak çift haneli rakamlarda kalmaya devam edecektir. 2023 yılı sonunda %53,9 olarak beklenen 12 aylık ortalama enflasyon oranının, 2024 yılında önceki tahmine göre %0,5 artarak %56 olması öngörülüyor. 2025 yılında ise bu oran %0,2 artışla %29,2 seviyesine güncellenecektir.

Bu bağlamda, OECD, Türkiye’de enflasyonun net bir şekilde hedefe doğru ilerleyebilmesi için sıkı bir parasal duruşun 2025’in belirli bir dönemine kadar sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin