Mehmet Şimşek: “Türkiye Nitelikli Büyüme Yolunda İlerliyor”

featured

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı büyüme rakamlarını değerlendirerek Türkiye ekonomisinin daha nitelikli ve dengeli bir büyüme patikasına ilerlediğini vurguladı. Şimşek, “Yatırım ve ihracatı güçlü şekilde destekleyerek ekonomide dengelenme ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğini görüyoruz. 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı sağlayacağını ve ılımlı bir büyüme öngörüyoruz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2023 yılının son çeyreğinde Türkiye ekonomisi yıllık bazda %4 büyüme gösterdi. Şimşek, bu oranın Orta Vadeli Programın (OVP) tahminlerini aşarak, yıllık büyümenin %4,5’e ulaştığını ve milli gelirin 1,1 trilyon doları geçtiğini belirtti. Ayrıca, kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 110 dolara yükseldiğini ifade etti.

2023’ün ilk yarısında iç talebin büyümeye 8,8 puan katkıda bulunurken, yılın ikinci yarısında bu katkının 6,6 puana gerilediğine dikkat çeken Şimşek, net dış talebin negatif katkısının ise önemli ölçüde azalarak 1,6 puana düştüğünü vurguladı.

Bakan Şimşek, “Yıl boyunca büyümenin yaklaşık üçte biri, üretken kapasitemizi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından kaynaklandı. Bu durum, yatırım ve ihracata verdiğimiz desteğin ve nitelikli büyüme yolunda ilerlediğimizin bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

Ekonomide dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin sürdüğünü belirten Şimşek, 2024’te beklenen ılımlı ve dengeli büyümenin yanı sıra, uygulanan politikaların dezenflasyon sürecine önemli katkılar sağlayacağını ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarı, yüksek katma değerli üretim ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformların devam edeceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin