İşverenin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın gibi zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltması hallerinde uygulanacak kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği yönetmeliği yeniden düzenlendi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle 3 ayla sınırlanan kısa çalışma süresinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Kısa Çalışma Süresi ve Başvuru Koşulları
İşveren tarafından farklı tarihlerde aynı başvuru gerekçesi ile birden fazla kısa çalışma talebinde bulunulması halinde, 3 aylık süre ilk talebe bağlı kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak. Kısa çalışma dönemi işyeri için en az 4 hafta olacak. İşyerinde uygulanan kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin 1/3’ünden az olamayacak.
Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı ve Şartları
Günlük kısa çalışma ödeneği miktarı, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak uygulanacak. Ödeneğin süresi 3 ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadar olacak. Sigortalının ödeneğe hak kazanabilmesi için belirli şartlar aranacak, bunlar arasında son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışmış olması bulunmaktadır.
Ödeme Detayları ve Hükümler
Kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalının çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından ödenecek. Kısa çalışma ödeneği nafaka borçları dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz.
Geçici Madde ve Geçerlilik
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, kısa çalışma başlama tarihi 1 Mart’tan önce olan uygulamalarda eski yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek. Kısa çalışma başlama tarihi bu tarihten önce olan sigortalının kısa çalışma döneminde fiilen çalışmaya tabi tutulmaması durumunda ödeneğe hak sahipliği iptal edilecek.