İş Dünyasında OVP: Yenilikçi Değerlendirmeler ve Stratejiler

featured

İş Dünyası Orta Vadeli Programı Değerlendiriyor

Bugün açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) üzerine iş dünyası tarafından yapılan değerlendirmeler dikkat çekti. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe, programın büyüme ve istihdam hedefleri hakkında görüşlerini paylaştı. İşte değerlendirmelerin detayları:

MÜSİAD BAŞKANI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından kamuoyuna sunulan ve 2025-2027 dönemini kapsayan OVP’yi değerlendirirken, bu programın önümüzdeki üç yıl boyunca uygulanacak ekonomi politikalarının ana yol haritasını oluşturduğunu vurguladı. Asmalı, “Parasal sıkılaşma politikasının olağan bir sonucu olarak büyüme beklentilerindeki 0,5’er puanlık aşağı yönlü revizyonlar, enflasyon beklentilerinin yukarı yönde revize edilmesiyle birlikte, fiyat istikrarının sağlanmasının önümüzdeki dönemde de önceliğimiz olması gerektiği konusunda ciddi işaretler sunmaktadır” dedi.

Asmalı, iş gücü piyasaları ve cari dengedeki olumlu seyrin OVP’de belirgin bir şekilde yer aldığını, program hedeflerinin önceki OVP’ye kıyasla daha umut verici seviyelere çekildiğini belirtti. “Belirlenen temel politika alanları, başta üretim, yatırım ve istihdam olmak üzere, reel sektörün birçok kararına doğrudan etki edecektir. Bu noktada OVP’deki politikalarda şeffaflığın sürdürülmesi ve iş dünyasıyla eşgüdümlü hareket edilmesi en büyük arzumuzdur” dedi.

Asmalı, “MÜSİAD olarak OVP kapsamında belirlenen hedeflerin ekonomimize belirsizlikleri azaltacağına ve öngörülebilirliği artıracağına inanıyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda pozitif büyüme yolculuğumuza kararlılıkla devam edeceğiz” diye ekledi.

İTO BAŞKANI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ekonomik programın uygulama sürecinde artık zor kazanımları elde etme zamanının geldiğini belirtirken, “Kalıcı düşük enflasyona ivedi şekilde ulaşmak çok önemli. Zorlu hedeflere ulaşırken, iş dünyasının üretim ve istihdam hedeflerinden ödün vermemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, OVP’nin dezenflasyonu temel öncelik olarak ilan ettiğini ve programın sonuçlarının reel sektörün yapısal gücünü zedelememesi gerektiğini vurguladı. “Türkiye’nin kapsamlı bir ekonomik program yürüttüğü bu dönemde, OVP’nin güncellenmesi proaktif bir yaklaşım sergilemektedir” dedi. OVP’nin ‘dengelenme programı’ olarak ilerlemesini ve iş dünyası perspektifinin göz ardı edilmemesini istediklerini belirtti.

Avdagiç, “Yeni OVP’de hem enflasyon hem de büyüme tarafında revizyonlar yapıldı. Bu, ekonominin gerçekleriyle uyumlu, yeni gelişmelere hemen tepki verebilen bir yönetim anlayışını ortaya koymaktadır” diye ekledi.

İSO BAŞKANI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni OVP’de enflasyonla mücadele önceliğinin çok kıymetli olduğunu belirtti. “Yeni OVP dönemi boyunca ekonomik büyüme, istihdam, finansal istikrar ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için kapsamlı ve çok boyutlu bir yaklaşım benimsendiğini görmekteyiz” dedi.

Bahçıvan, enflasyonla mücadelenin iş dünyası için en büyük hedef olduğunu belirterek, bu konunun OVP’de temel felsefe olarak ele alınmasının önemine vurgu yaptı. “Yeni OVP’deki büyüme oranlarını enflasyon hedeflerine ulaşmada biraz iyimser buluyoruz” ifadesini kullandı. Ayrıca, sanayinin üretiminin uzun vadeli katma değer ve nitelik artışı için koyulan hedeflerin de önemli olduğunu kaydetti.

Bahçıvan, “Reel sektörün, başta finansmana erişim olmak üzere, bu sürece adapte olabilmesi için güçlü ve proaktif tedbirlere ihtiyaç duyduğunun altını çiziyorum. İstihdam odaklı hedeflerin yeni OVP’de yer alması da oldukça olumlu” dedi.

TİM BAŞKANI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yeni OVP’nin ihracat ekseninde şekillendiğini belirterek, bu alanlarda atılacak yeni adımları heyecanla beklediklerini ifade etti. OVP’nin hazırlık sürecinde TİM olarak yorum ve görüşlerini paylaştıklarını, ihracat beklentilerinin 264 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.

Gültepe, 2025 ihracat hedefinin 279,6 milyar dolar, 2026 hedefinin 296,1 milyar dolar ve 2027 hedefinin ise 319,6 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi. “Bir önceki OVP’ye göre 3 yıllık periyodun toplamında 13 milyar dolarlık bir hedef düşüşü var. Bu, arzu ettiğimiz bir durum değil” dedi.

Gültepe, dış ticaret açığı noktasında programda önemli bir iyileşme öngörüldüğünü, ithalatta beklenen düşüşün bir önceki OVP’ye göre 71 milyar doları aştığını belirtti. Ayrıca, büyüme hedefinin gerilerken enflasyon beklentisinin yükseldiğini ve işsizlik oranlarında bir iyileşme olduğunun altını çizdi.

Gültepe, “Yeni OVP, yine ihracat ekseninde şekilleniyor. Bu alanlarda atılacak yeni adımları dört gözle bekliyoruz ve açıklanan programın ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin