Gençlerin Evlilik Tercihleri ve Ekonomik Zorluklar
Belce ÖRÜ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Erzurum’da düzenlediği Gençlerle Buluşma programında dikkat çekici yorumlarda bulundu. Gençlerin evlenmeme eğilimlerine yönelik eleştiride bulunan Erdoğan, “Gençler nedense evlenmiyor. Ben 25 yaşında evlendim. Ama şimdi bakıyoruz; 30, 35, 40… alıp başını gidiyor. Bir an önce evliliği yapmak lazım” şeklinde ifadelerde bulundu. Bu durumun arkasındaki en önemli etkenlerden biri ise ekonomik şartların zorluğudur.
İki gencin evlilik yolunda adım atmaya karar vermesi durumunda, karşılaştıkları masraflar oldukça yüksek. Aile olmanın ilk adımlarında yeni bir ev kurma ve düğün organizasyonu için ödenmesi gereken tutarlar, en düşük rakamlarla 750 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiklik göstermektedir.
MASRAFLARDAKİ ARTIS
Özellikle İstanbul’da bir düğün organizasyonu düzenlemenin maliyeti, 200 kişilik bir etkinlik için ufak atıştırmalıklar, ses sistemi, fotoğraf çekimi ve sade masa düzeni ile birlikte 275 bin TL’den başlayıp, 500 bin TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Gelinlik ve damatlık için de gençlerin cebinden en az 50 bin TL çıkıyor. Teklif ve nişan yüzüğünün toplam maliyeti de 50 bin TL olurken, eğer harici takılar da istenirse, bu durum maliyetleri daha da artırıyor. Bu aşamaları başarıyla tamamlayan gençler, 2+1 bir eve taşındıklarında ise İstanbul’da en az 25 bin lira kira vermek zorunda kalıyor. Taşınma masraflarıyla birlikte bu tutar 100 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Beyaz eşyalar için ortalama 100 bin TL, yatak odası ve oturma odası takımları için ise en düşük fiyatlarla toplamda 150 bin TL harcama yapılması gerekiyor. Küçük ev aletleri, nevresim takımları ve mutfak eşyalarından oluşan çeyiz paketlerinin en düşük fiyatı da 25 bin TL civarındadır.
Bu koşullar altında gençler ya evlenmekten kaçınıyor ya da evliliği ilerleyen yaşlara bırakmayı tercih ediyor.
Gençler Hayata Birkaç Sıfır Eksiyle Başlıyor
Günümüzde üniversite eğitimini tamamlayarak iş hayatına atılan orta halli bir genç, 22-23 yaşlarında hayata borçlarla ve kredilerle, yani birkaç sıfır eksiyle başlamak zorunda kalıyor. İşe başladıktan sonra, maalesef maaşının büyük bir kısmını kira ödemek için harcamak zorunda kalıyor. Birikim yapma imkanı bulamayan gençlerin, ev veya araba alması ve geleceğe daha güvenli bir şekilde bakması pek mümkün olmuyor. Ekonomik şartların düzelmesini beklerken zaman geçiyor ve hayatın zorlukları artıyor.