Ekonomi Yönetimi ve Yeni GAP Eylem Planı İstişareleri
Ekonomi yönetimi, Yeni GAP Eylem Planı çerçevesinde gerçekleştirilen istişarelerin ardından, bu yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantıları sonrası gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda gündeme ilişkin önemli sorular yanıtlandı.
Enflasyonla Mücadele ve Fahiş Fiyat Artışları
Enflasyonla mücadele konusunda Ticaret Bakanlığı ile ortak bir süreç yürüttüklerine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Yumaklı, fahiş fiyat artışlarının arz ile hiçbir alakası olmadığını vurguladı. Asgari ücretin belirlenmesinin ardından iki bakanlık olarak yaptıkları ortak açıklamaya da değinerek, şunları ifade etti:
- “Maliyetlerin tamamının işçilik ücretine dayandığı algısından vazgeçilmesi gerekiyor.”
- “Kendi denetim personelimiz ve Ticaret Bakanlığının ilgili ekipleriyle sahada etkin bir şekilde çalışıyoruz.”
- “Tespit ettiğimiz durumlarda gerekli yaptırımları uyguluyoruz.”
Yumaklı, bu tür davranış bozukluklarının zamanla ortadan kalkacağına inandığını belirterek, en son kırmızı etle ilgili yaşanan durumun aslında gereksiz bir algı yönetimi olduğunun altını çizdi. “Ortamda bir fiyat artışı olmaksızın, sanki bir artış olacakmış gibi bir hava oluşturuldu. Bu durum kısa süreli oldu ama denemekten vazgeçmeyecekler.” diyerek, iki bakanlık olarak gereken adımları atacaklarını vurguladı.
Yapısal Değişim ve Tarımsal Üretim
Yapısal değişimlerle ilgili olarak tüm bakanlıkların eylem planları bulunduğunu belirten Yumaklı, gelecek yıl üretim planlaması ve yapısal dönüşümlerin hızlı etkilerinin alınabilmesi için çalışmaların süreceğini de ifade etti. Ayrıca, su ve sulama projelerinin bölge için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
- “Amacımız, tarımsal üretimimizi verimli bir şekilde artırarak, kendimize yeterlilik ve gıda arz güvenliğimizi güvence altına alıp, fazlasını da ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde ihracata dönüştürmek.”
Tarım Ataşesi Hazırlıkları ve Suriye’deki Durum
Bakan Yumaklı, Suriye’deki bakanlık faaliyetlerine ilişkin de bilgiler vererek, bakan yardımcısı ve uzmanlardan oluşan bir heyetin Suriye’den döndüğünü bildirdi. Şartların olgunlaşması durumunda tarım ataşesi atama konusunda hazırlıklarının bulunduğunu belirtti. Saha tespitleri sonucunda tarımsal altyapıda yaklaşık %70 oranında hasar tespit ettiklerini kaydetti.
Yumaklı, Suriye’deki su sorunlarına da dikkat çekerek, sınır aşan sularla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ilgili bakanlık ve kurumların çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Irak’ta yaptığı temaslara atıfta bulunarak, “Suriye ile ilgili hayati konularda da arkadaşlarımız tespitlerini yapmış durumda. Süreç sonunda birlikte çalışma imkanı ve ortamı oluşacaktır. Burada en önemli husus, her iki ülkenin menfaatleri.” değerlendirmesinde bulundu.