Kuzeybatı Suriye’de yaşanan olaylar, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara karşı artan şiddetin yankıları olarak devam ediyor. Dün Kayseri’de yaşanan olayların ardından bugün Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde protestolar gerçekleşti.
- Protesto gösterilerinde onlarca kişi Türk kamyonlarını durdurarak sürücülerden Türkiye’ye dönmelerini talep etti. Bazı protestocular kamyonların camlarını kırdı.
- Göstericiler, Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti’ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayrakların asılmasını istedi.
- Dün Kayseri’de yaşanan olaylarda Suriyeli bir gencin bir çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu iddialarıyla başlayan olaylarda, Suriyelilere ait mülkler hedef alındı ve bazı gruplar şiddet eylemlerinde bulundu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan şiddet olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Şiddet kabul edilemez, nefret söylemi siyasi kazanımlar için kullanılamaz.” ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise olaylarla ilgili 67 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişilerin insanlık dışı eylemlerde bulunduğunu belirtti.
Kayseri’deki olaylar, Gaziantep’te devam eden güvenlik operasyonları sırasında gerçekleşti. Yetkililer, sığınmacıların bulunduğu evlerde, iş yerlerinde ve kamu alanlarında geniş çaplı aramalar yapmaya devam ediyor.