Polonya’da Alkollü Araç Kullananların Aracına El Konacak 

featured

Polonya’da, alkollü kullanan sürücülerin araçlarına el konulmasını öngören yeni yasa bugünden itibaren yürürlüğe girdi. 1,5 promil ve üzeri alkol tespit edilen sürücülerin araçları, yapılan trafik kontrollerinde hemen devlet tarafından alınacak. Ayrıca, trafik kazalarında 1 promil üzeri alkol tespit edilen veya kaza sonrası olay yerinden ayrılan sürücülerin de araçlarına el konulacak.

Sürücüye Araç Değerinde Ceza

Yasa, aracı kendi mülkiyetinde olmayan içki içerek araç kullanan sürücülere de cezai yaptırımlar getiriyor. Buna göre, aracı başkasına ait olan sürücüler, aracın piyasa değerine eşdeğer bir para cezası ile cezalandırılacak. Eğer içki içilerek kullanılan araç bir kaza sonucu kullanılamaz hale gelirse, sürücüye aracın mevcut değerinde para cezası uygulanacak.

Mevcut Yasal Düzenlemeler

Polonya mevcut yasaları gereğince, 0,2 ile 0,5 promil arasında alkol tespit edilen sürücülerin ehliyetlerine el konulmakta ve 2 bin 500 zloti (yaklaşık 20 bin TL) miktarında para cezası uygulanmakta. Promil seviyesi 0,5’i geçtiğinde ise para cezası 5 bin ila 60 bin zloti (yaklaşık 40 bin ile 490 bin TL) arasında değişiyor. Ayrıca, ehliyetine el konulan ve 15 ceza puanı alan sürücüler hakkında dava açılıyor.

Polonya’daki istatistiklere göre, her gün ortalama 255 kişi alkol aldıktan sonra trafiğe çıkıyor. Polis, geçen yıl içki içerek araç kullanan 90 binin üzerinde sürücüyü yakalarken, bu yılın başından itibaren yakalanan sürücü sayısı neredeyse 13 bine ulaştı. Yeni yasanın amacı, trafik kazalarını daha da azaltmak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin