İsrail ve THAAD Füze Savunma Sistemi: Zamanlama ve Strateji
Son günlerde, İsrail’in Amerika Birleşik Devletleri’nden THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) füze savunma sistemini acil bir şekilde alması, birçok analistin dikkatini çekti. Bu sistemin hızlı bir şekilde yerleştirilmesi için 100 Amerikan askerinin İsrail’e gönderilmesi, Demir Kubbe’nin operasyonel kabiliyeti hakkında çeşitli soru işaretleri ortaya çıkardı. Bu durumda, İsrail’in hava savunma sistemleri, özellikle İran’a karşı gerçekleştireceği taahhüt ettiği misillemelerin sonuçlarına ne kadar hazırlıklı?
Mühimmat Sorunu Ciddi
ABD’nin eski üst düzey savunma yetkilisi Dana Stroul, Financial Times’a yaptığı açıklamada bu konudaki endişelerini dile getirdi. Stroul, “İsrail’in mühimmat sorunu oldukça ciddi” diyerek ifade etti. Açıklamasının devamında, “Eğer İran, İsrail’den gelen bir saldırıya karşılık verecek olursa, İsrail’in hava savunma sistemleri yetersiz kalabilir” şeklinde belirtti. Ayrıca, “ABD, hem Ukrayna’yı hem de İsrail’i aynı hızda destekleyemez” diyerek iki ülkeye olan desteklerin eş zamanlı yürütülmesinin zorluklarına dikkat çekti.
İsrail, geçtiğimiz yıl boyunca Gazze ve Lübnan bölgelerinden fırlatılan 20 binden fazla füzeye karşı hava savunma sistemlerini aktif bir şekilde kullanmış durumda. Ancak, iddialara göre, İsrail’in hava savunma sistemleri, tüm bölgeleri eşit oranda koruyamıyor. Bu nedenle, yapay zeka ile güçlendirilmiş hedef seçme sistemleri, hangi bölgelerin daha fazla korunacağına karar vermekte. Eğer İsrail, İran’a bir saldırı düzenlerse ve İran buna yanıt verirse, İsrail’in tüm bölgelerini koruma kapasitesi ciddi şekilde tartışmaya açılacak.
Peki Saldırı Mümkün mü?
İsrail basınında yer alan haberlere göre, İran’ın üçüncü bir ülke üzerinden İsrail’in misillemesi konusunda Amerika ile anlaştığı ve İsrail’in yakıt üretim tesisleri ile nükleer tesisleri vurmaması kaydıyla ‘işi uzatmayacağı’ iddia edildi. Bu gelişmenin ardından İran, Umman üzerinden ABD ile gerçekleştirdiği görüşmeleri sonlandırdığını duyurdu.
Ayrıca, Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD’li iki yetkili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD yönetimine, İran’daki nükleer ve petrol tesislerini hedef almayacaklarını, ancak askeri altyapıya yönelik saldırılar düzenleyeceklerini bildirdiğini öne sürdü. Bu durum, iki tarafın da gerilimi daha da tırmandırma konusunda kaygılı olduğunu gösteriyor.
İsrail, 3 Ekim’de İran’a büyük bir karşılık vereceğini belirtmiş, İran ise kritik enerji üretim tesislerini hedef alacağını vurgulamıştı.