Husilerden “M/V True Confidence” Yük Gemisine Füze Saldırısı

featured

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran destekli Husilerin bir gemisavar balistik füze saldırısıyla Barbados bandıralı “M/V True Confidence” yük gemisini vurduğunu ve olayda 3 mürettebatın öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’ın desteklediği Husiler tarafından yapılan bir gemisavar balistik füze saldırısının Barbados bandıralı “M/V True Confidence” adlı yük gemisine isabet ettiğini ve saldırı sonucunda yük gemisindeki 3 mürettebatın hayatını kaybettiğini açıkladı. Sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada, ayrıca 4 mürettebatın yaralandığı ve gemide ciddi hasarlar meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

Bu saldırı, Husilerin kontrolündeki bölgelerden fırlatılan füzelerin neden olduğu zararın arttığını gösteriyor. CENTCOM, daha önce de Husiler tarafından fırlatılan bir füzenin Liberya bandıralı, İsviçre’ye ait “M/V MSC SKY II” adlı konteyner gemisine isabet ettiğini ve gemide hasar oluşturduğunu açıklamıştı.

Kızıldeniz’deki Gergin Durum

Husilerin, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere yönelik saldırılar başlattığı bildirildi. Bu saldırılar, İHA ve füzelerle gerçekleştiriliyor. ABD güçlerinin, Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronlarını düşürdüğü duyuruları da bu süreçte arttı. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz’deki seferlerini durdurmasına neden oldu.

ABD’nin küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle “Refah Muhafızı Operasyonu” adında bir çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturduğu 18 Aralık 2023’te açıklandı. Bu operasyon, Husi güçlerine karşı alınan önlemleri içeriyor.

Küresel ticaretin önemli bir kısmı Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşiyor. Kanal, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunuyor ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu nedenle, bölgedeki herhangi bir güvenlik sorunu doğrudan küresel ticareti etkileyebiliyor.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin