BM Genel Sekreter Yardımcısı Msuya’nın Gazze’deki İnsani Durum Hakkında Açıklamaları
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Msuya, Orta Doğu’daki güncel gelişmeleri ele alan BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Gazze’deki insani durum hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Msuya, “Sadece bir hafta içinde Gazze’de yaklaşık 400 Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve 1500’den fazla kişinin yaralandığı bildirilmiştir. Dünya, El Aksa Hastanesi yakınlarında barınan hastaların ve yerinden edilmiş kişilerin diri diri yandığı dehşet verici görüntülerle sarsıldı.” ifadelerini kullandı.
Msuya, Gazze’deki acıların boyutunun, kelimelerle ifade etmenin ötesine geçtiğini vurgulayarak, “İsrail, son günlerde saldırılarını Cibaliye bölgesinde yoğunlaştırdı. Bu durum, mülteci kamplarına sığınan kadın ve çocukların yaşadığı acıyı ‘dayanılmaz’ hale getirdi.” dedi. Ayrıca, bölgedeki kamplardan gelen görüntülerin, hayatlarını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kalan “travmatize olmuş bir topluluğu” gözler önüne serdiğini ifade etti.
“Kuzeye Hiçbir Gıda Yardımı Girmedi”
Msuya, İsrail’in Gazze’ye gönderilen gıda ve temel ihtiyaçları taşıyan araçlara uyguladığı katı kısıtlamaların, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti. “Sayın Başkan, 2 Ekim’den 15 Ekim’e kadar Gazze’nin kuzeyine hiçbir gıda yardımı girmedi.” diyerek, bu durumun ciddiyetine vurgu yaptı.
Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerle ilgili de bilgi veren Msuya, “Bu bölgedeki 10 hastaneden yalnızca 3’ü faaliyette. Ancak, bu hastaneler de yalnızca asgari kapasiteyle çalıştırılabiliyor ve tedavi ile ilaç temini konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.” dedi. Gazze’de 155 bin hamile kadın bulunduğunu belirten Msuya, “Bu kadınların nerede ve nasıl doğum yapabilecekleri konusunda belirsizlik hakim.” şeklinde konuştu.
Msuya, uluslararası hukuk açısından da önemli bir çağrıda bulunarak, “Uluslararası Adalet Divanı’nın geçici emirleri ve kararlarına saygı gösterilmelidir. Uluslararası suçlar için hesap verebilirlik sağlanmalıdır. Gazze’deki vahşetlerin sona ermesi gerekmektedir. Ancak, bu sözler yeterli değildir; gerçekleşmesi için acil eylemler gereklidir.” ifadelerini kullandı.