Fas’ta Nadir Yaşanan Sel Olayı
Fas’ın güneydoğusunda yer alan Sahra Çölü, son 50 yıl içerisinde ilk kez bu kadar yoğun bir sel olayıyla karşı karşıya kaldı. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, iki gün süren anormal yağışlar, bölgedeki su baskınlarına yol açarak yıllık ortalama yağış miktarını aşmış durumda. Dünya’nın en büyük sıcak çölü olan Sahra, kuzey, orta ve batı Afrika’nın 10 ülkesini kapsayan geniş bir alana yayılmaktadır.
Fas Meteoroloji Kurumu’ndan Hüseyin Youabeb, “Bu kadar kısa bir süre içinde bu denli yüksek miktarda yağış almayı 30 ila 50 yıldır görmemiştik” açıklamasında bulundu. Güneydoğu Fas, dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak biliniyor ve yaz sonlarında nadiren yağış alıyor. Başkent Rabat’ın 450 kilometre güneyinde bulunan Tagounite köyünde, sadece 24 saat içinde 100 milimetreden fazla yağış ölçüldü.
Meteoroloji uzmanları, bu tür nadir yağış olaylarına “ekstratropikal fırtına” adını vermektedir. Fas Meteoroloji Kurumu, Associated Press Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, havanın daha fazla nem tutması nedeniyle buharlaşmanın arttığını ve bunun sonucunda daha fazla fırtına oluştuğunu belirtti.
Aşırı Hava Olaylarının Artışı
Nasa’nın sağladığı uydu görüntüleri, Zagora kasabası ile Tata şehri arasında, son 50 yıldır kuru olan bir göl yatağının suyla dolmaya başladığını gösteriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ise, dünya genelinde su döngülerinin giderek daha fazla değişim gösterdiğini vurguladı. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, düzenlediği basın toplantısında, “Artan sıcaklıklar, hidrolojik döngüyü hızlandırdı ve aynı zamanda daha öngörülemez hale geldi. Şimdi çok az su ya da aşırı su ile ilgili büyüyen bir sorunla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
Küresel ısınmanın etkisiyle, aşırı hava olaylarının sıklığı artarken, bilim insanları benzeri fırtınaların gelecekte Sahra Çölü’nde yeniden yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.