Bangladeş’te Hükümet Karşıtı Gösterilerde Şiddet Patlak Verdi

featured

Bangladeş’te Hükümet Karşıtı Gösteriler Şiddetlendi

Bangladeş’te hükümet karşıtı protestocular, parlamento binasını basarak büyük bir eylem gerçekleştirdi. Göstericilerin, parlamento binası içinde masa ve sandalyelerin üzerine çıkarak zafer işareti yaptığı gözlemlendi. Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasının ardından binlerce Bangladeşli, sokaklara dökülerek “zaferlerini” kutladı. Dakka’da bazı göstericilerin park halindeki bir tankın üzerinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada yayıldı. Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede bir geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

BAŞBAKANIN KONUTUNA SALDIRI

Başkentteki protestolar sürerken, Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu basan göstericilerin içerideki eşyaları dışarı çıkardıkları bildirildi. Medyada yer alan görsellerde, göstericilerin Başbakan’ın sandalye, koltuk ve diğer eşyalarını konuttan çıkartmaları dikkat çekti. Yerel basında çıkan haberlere göre, hükümet karşıtı protestocular, iktidardaki Avami Birliği Partisi’nin başkent Dakka’daki ofisini ateşe verdi. Ayrıca, Hint basınında yer alan haberlerde, Hasina’nın kız kardeşi Şeyh Rehana’nın askeri helikopterle Hindistan’a gittiği bildirildi. Hindistan Başbakanı Narenda Modi hükümetinin de Bangladeş sınırında “yüksek alarm” durumu ilan ettiği duyuruldu. Bangladeş’te ordunun açıklamasının ardından, başkent Dakka’da göstericilerin “coşkulu kutlamalar” yaptığı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev almış kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından, Temmuz ortalarında öğrencilerin öncülüğünde protestolar başlamıştı. Günlerce süren eylemlerde hükümet, 147 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200’ü aştığı belirtilmişti. Hükümet, internet kesintisi, sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilanları ile protestoları kontrol altına almaya çalıştı; ancak bu adımlar tansiyonu düşürmeye yetmedi. Yüksek Mahkeme’nin kontenjan kotası oranlarını düşürmesinin ardından protestocular, taleplerinin kabul edildiğini ve gösterilere son verdiklerini duyurdu. “Kamuda kontenjan” protestolarında hükümet tarafından suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir’in yasaklanması üzerine öğrenciler, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in bu kararını “adaletsizlik” olarak nitelendirdi. Bangladeş’te Hasina hükümetini protesto etmek ve “kamuda kontenjan” protestolarında yaşamını yitirenlerin anısını yaşatmak amacıyla öğrenciler yeniden toplanmaya başladı ve bu durum polisle çatışmalara yol açtı. En son 4 ve 5 Ağustos’ta gerçekleşen hükümet karşıtı protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarında 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin