Almanya’da Tüketici Güven Endeksi Yükseliş Gösterdi

featured

Almanya’da tüketici güveni, şubat ayında yaşanan ciddi düşüşün ardından mart ayında küçük bir artışla toparlanma işaretleri gösterdi. GfK ve Nürnberg Piyasa Kararları Enstitüsü’nün yayımladığı son rapora göre, Tüketici Güven Endeksi martta 0,6 puan artarak eksi 29 puana yükseldi.

Bu gelişme, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti; ancak tüketici ortamındaki toparlanmanın oldukça ılımlı olduğuna dikkat çekiliyor. Alman tüketicilerin genel ekonomik durumu göz önünde bulundurarak tasarruf eğiliminde oldukları ve gelir beklentilerindeki artışa rağmen harcamalarda temkinli davrandıkları vurgulanıyor.

Nürnberg Piyasa Kararları Enstitüsü Uzmanı Rolf Buerkl, fiyat artışları ve Alman ekonomisine dair zayıf ekonomik tahminlerin tüketici güvenindeki dalgalanmanın önemli nedenleri arasında olduğunu belirtti. Almanya’nın 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 1,3’ten yüzde 0,2’ye indirmesi, ekonomik toparlanma beklentilerini daha da zayıflatıyor.

Tasarruf Eğilimi

Alman tüketicilerin gelir beklentileri, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Ancak, tasarruf eğilimi de Haziran 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşarak, özel tüketimdeki yıllık düşüşü gözler önüne seriyor.

Alman ekonomisi, geçtiğimiz yıl özellikle yatırım ve inşaat sektörlerindeki yavaşlamanın etkisiyle yüzde 0,3 oranında küçüldü. Bu durum, ülkenin ekonomik toparlanması için daha fazla zaman ve sabır gerektiğini gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin