AB Yönetiminde Yeni Kadro: Kadın Temsili Hala Yetersiz

featured

AB Komisyonu Üyeleri Belirleniyor

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Komisyon’da, Ursula von der Leyen başkanlığında görev yapacak yeni üyelerin isimleri nihayet netleşti. Üye ülkelerin önerdiği isimler arasında dikkat çeken bir nokta, sadece 8 ülkenin kadın üye önermesi oldu. 27 üyeden oluşan AB, 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından, üye ülkelerin Komisyon üyesi gönderme sürecini tamamladı. Son olarak, Belçika’nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib’in aday gösterilmesiyle birlikte tüm ülkeler, önerilerini von der Leyen’e sunmuş oldu.

Von der Leyen’in, adaylarını değerlendirmeye alması ve kararını açıklaması bekleniyor. Ancak süreç, von der Leyen’in istediği gibi ilerlemedi. 25 Temmuz’da üye ülkelere gönderdiği mektupta, cinsiyet dengesine önem vereceğini belirten von der Leyen, her üye ülkeden bir erkek ve bir kadın olmak üzere iki isim önermesini talep etti. Ancak bu talebe yalnızca Bulgaristan yanıt verdi. Almanya’nın Komisyon üyesi von der Leyen ve AB Yüksek Temsilcisi olarak aday gösterilen Estonya’nın üyesi Kaja Kallas dışında, yalnızca 8 ülke kadın aday önerdi.

Muhtemel Üyeler

  • İspanya: Başbakan Yardımcısı Teresa Ribera
  • Portekiz: Sosyal Demokrat Parti Ulusal Konseyi üyesi Maria Luis Albuquerque
  • İsveç: AB Bakanı Jessika Roswall
  • Finlandiya: AP Milletvekili Henna Virkunen
  • Hırvatistan: Mevcut demokrasi ve demografi Komisyon üyesi Dubravka Suica
  • Bulgaristan: Milletvekili Ekaterina Zaharieva
  • Belçika: Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib

Fransa, Macaristan, Letonya, Slovakya ve Hollanda, daha önce tanıdık isimlere yöneldi. Fransa’dan AB Komisyonunun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, Macaristan’dan AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Letonya’dan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Slovakya’dan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefkovic ve Hollanda’dan AB Komisyonunun iklim eyleminden sorumlu üyesi Wopke Hoekstra yeniden aday gösterildi.

Diğer önerilen isimler arasında Avusturya’nın Maliye Bakanı Magnus Brunner, Bulgaristan’ın erkek adayı Avrupa İklim Vakfı Üyesi Julian Popov, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden eski bakanlardan Costas Kadis, Çekya’dan Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, Danimarka’dan Kalkınma İşbirliği ve Küresel İklim Politikası Bakanı Dan Jorgensen, Yunanistan’dan Vali Apostolos Tzitzikostas, İrlanda’dan Maliye Bakanı Michael McGrath, İtalya’dan Avrupa Bakanı Raffaele Fitto, Litvanya’dan AP Milletvekili Andrius Kubilius, Lüksemburg’dan AP Milletvekili Christophe Hansen, Malta’dan Başbakan Danışmanı Glenn Micallef, Polonya’dan AB nezdindeki Büyükelçisi Piotr Serafin ve Slovenya’dan eski Sayıştay Başkanı Tomaz Vesel yer aldı.

Von der Leyen’in adayları bu hafta boyunca değerlendirmesi ve 6 Eylül’de kararını açıklaması bekleniyor. Alınan kararın ardından, AB Komisyonunun yeni üyeleri, AP’deki ilgili komitelerde konuşma yapacak ve soru-cevap oturumlarına katılacak. Komitelerin değerlendirmeleri sonucunda von der Leyen’in yeni ekibi, AP Genel Kurulu’ndan güvenoyu alacak. Yeni Komisyonun görevine başlamasının aralık ayını bulması öngörülüyor. AB’deki 27 ülkenin her birinin Komisyona birer üye gönderme hakkı bulunuyor. Komisyon üyeleri, AB’nin yürütme organındaki en kıdemli yetkilileri oluşturmakta ve ulusal hükümetlerdeki bakanlar gibi çeşitli konulardan sorumlu olarak AB’nin politikalarını yürütmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin