BM, spor organizasyonlarında ırkçılığı önlemek için çağrıda bulundu

featured

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Real Madrid’in Brezilyalı futbolcusu Vinicius’a yönelik sergilenen ırkçı tutumu eleştirerek, spor organizasyonları düzenleyenlere, ırkçılığa karşı koymak için stratejiler oluşturma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, BM Cenevre Ofisi’nde BM’ye akredite gazetecilerle gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle baskı altında bulunan ve cesurca mücadele eden halkın çaresiz durumda olduğuna işaret eden Türk, “Sudan’da üst üste yaşanan ateşkeslere rağmen sivillerin ölüm ve yaralanma riski devam ediyor.” dedi.

Türk, ateşkese rağmen Hartum’da savaş uçaklarının görüldüğü ve şehrin bazı bölgelerinde çatışmalar olduğunu belirterek, Hartum’un kuzeyi ve Omdurman bölgelerinde de silah seslerinin duyulduğuna dair bilgi aldıklarını ifade etti.

Sudan’da gücü ele geçirmek için başlatılan ve “küstahça” ilerleyen mücadelenin temelinde “yapılan büyük ihlallerin neredeyse tamamının cezasız kalmasının” olduğunu söyleyen Türk, “Bu çatışmayı sona erdirmenin ve herhangi bir barışın sürdürülmesinin merkezinde insan hakları ve hesap verebilirlik olmalı.” diye konuştu.

“Irkçılığı tamamen ortadan kaldırmanın yollarını bulmalıyız”

İspanya’da Valencia-Real Madrid futbol müsabakasında Real Madrid’in Brezilyalı futbolcusu Vinicius’a karşı Valencia tribünlerinin sergilediği ırkçı tutumu eleştiren Türk, bu olayın sporda ırkçılığın yaygınlığını net bir şekilde hatırlattığını vurguladı.

Türk, “Spor organizasyonları düzenleyenlere, ırkçılığı önlemek ve buna karşı koymak için stratejiler oluşturma çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı.

İspanya makamlarının olayın ardından güçlü ve hızlı tepkisine de dikkati çeken Türk, BM İnsan Hakları Ofisi’nden spor etkinliklerinde nefret suçlarıyla mücadeleye yönelik bir politika kılavuzu hazırlamasını istediğini belirtti.

Türk, “Irkçılık tamamen kabul edilemez ve onu tamamen ortadan kaldırmanın yollarını bulmalıyız.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin