Enflasyonla Mücadelede Yeni Adım

featured

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantı sonrasında politika faizini yüzde 40’a çıkarma kararı aldı.

Ekim ayında hafif bir gerileme gösteren manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu’ndaki görünümle uyumlu bir seyir izledi. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler, enflasyon baskılarını sürdürdü. Ancak, yakın dönem göstergeleri, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin yurt içi talepteki dengeleme sürecinin başladığına işaret etti.

Kurul, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, döviz kuru istikrarı ve etkili para politikasının katkısıyla birlikte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini belirtti. Dezenflasyon için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı değerlendirildi.

Parasal sıkılaştırma süreci devam edecek

Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararlarını almaya devam edecek. Faiz kararlarının yanı sıra, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirerek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırma ve makro finansal istikrarı güçlendirme çabalarını sürdürecek.

Hedeflenen finansal sıkılık düzeyi korunacak

Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler ve parasal sıkılaştırmanın aktarım mekanizmasını güçlendirmeye devam edeceği öngörüldü.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecek. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin