Hava kirliliği yapay zekâ ile hesaplanacak

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), araçlara yerleştirecekleri özelleştirilmiş yeni nesil basit sensörlerle, hava kirliliğine ilişkin anlık veriler toplayarak kirliliği yapay zekâyla tespit edecek.

featured

İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berk Canberk ve ekibi, geleceğin akıllı şehirleri kapsamında hava kirliliğini yapay zekâyla tespit için çalışıyor.

Ekip, bu kapsamda araçların üzerine hava kalitesini ölçmek üzere özelleştirilmiş yeni nesil basit sensörleri monte edecek. Sensörlerden elde edilen veriler doğrultusunda hava kirliliği yapay zekâ kullanılarak hesaplanacak.

Prof. Dr. Canberk’in eş yürütücü olarak yer aldığı ”Kitle Kaynak Yöntemi Yardımıyla Yapay Zekâ Destekli Ölçeklendirilebilir ve Güvenilir Hava Kalitesi Yönetimi” proje aynı zamanda “UK Royal Society” tarafından York Üniversitesi ile ortak destek almaya hak kazandı.

Canberk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Planları çerçevesinde, akıllı şehirlerin ve hava kalitesinin önemli bir yer tuttuğunu ve önümüzdeki 30 yıl için tüm dünyada akıllı şehirlerle ilgili bu konuda çok sayıda planın olduğunu söyledi.

Bu planlar dahilinde hava kalitesinin ölçülmesi, derecelendirilmesi, tahmini üzerine çeşitli çalışmalar yapıldığını da belirten Prof. Canberk, “Biz de buradan yola çıkarak İngiltere York Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamed Ahmedi ile iş birliğiyle hava kalitesinin yapay zekâ destekli tahmini, görüntülenmesi üzerine bir çalışmaya başladık,” diye konuştu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin