Metabolizmayı hızlandırmanın formülü

featured

Medical Park Tokat Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Hilal Mutlu Baynıkoğlu, metabolizmamızı etkileyen faktörler ve metabolizmamızı hızlandırmanın formülleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Kahvaltıyı ihmal etmeyin 

2-3 saatte bir ara öğünlerle gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün tüketmeye çalışın. Ne kadar öğün o kadar hızlı metabolizma demektir. Sabah kahvaltısı olmazsa olmazınız ve öğününüzün baş tacı olmalıdır. En sıkı öğünü kahvaltıda yapın ki, metabolizmayı gece uykusundan uyandırın ve gün boyu canlı tutun. Kahvaltının güne sağlıklı ve canlı başlamak için en önemli öğün olduğunu, kan şekerinin düzenlenmesi, bilişsel performans, iş ve okul başarısını olumlu etkilediğini unutmayın.

Tam buğday ekmeği tercih edin 

Ekmek grubunu tam buğday, çavdar veya siyez olarak tercih edin. Etlerin yağsız kısımlarını tüketmeye özen gösterin. Mutfağınıza hazır besinleri mümkün olduğunca sokmamaya çalışın.

Yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin 

Spor yapmasanız bile haftanın en az 3 günü 45 dakika orta tempoda yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirin. Yürüyüş yaparken yanımızda mutlaka su bulundurun ve beslenme düzeninizi de yürüyüş planınıza göre ayarlamaya dikkat edin.

Su tüketimine özen gösterin 

Su içmek için susamayı beklemeyin. Günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Güne su içerek başlayın ve öğün aralarında su içmeyi de alışkanlık haline getirin. Çay, kahve, bitki çayı gibi içecekler günlük su ihtiyacını karşılamadığını unutmayın. Mutfakta tartı kullanmak her zaman işe yarar, böylece porsiyonları doğru şekilde ayarlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre diyet günlüğü tutmak alınan kaloriyi anlamlı ölçüde azaltmaktadır. Bu yüzden gün içerisinde yediklerinizi mutlaka not etmelisiniz ve bunu o anda yapmalısınız. İçecekler de kalori içerdiği için deftere yazılmalıdır.

Kendinizi aç bırakmayın 

Vücudun alması gereken bir kalori vardır bu kalorinin altında yapılan diyetler metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Ana öğünlerde tabağınızda dört besin grubunun da bir arada bulunmasına özen gösterin. Bunlar süt grubu (süt, yoğurt, ayran, cacık gibi), et grubu, sebze grubu ve tahıl grubudur. Ancak yemek pişirme yöntemlerine dikkat etmek gerekmektedir. Izgara, buğulama, haşlama, buharda pişirme en iyi pişirme yöntemlerindendir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin