Gündemdeki Fintek Gelişmeleri

featured

Şengün Akademi eğitmenlerinden İclal Arguç Demirtaş’ın hazırladığı aylık fintek gelişmeleri bu yazımızda…

Türkiye yer aldığı bölgede en canlı fintek ekosistemine sahip ülkelerden biridir. Hukuk ve ticaret köşesinde fintek alanında hem ülkemizdeki hem de yurt dışındaki önemli gelişmelerin nabzını tutarak siz okuyucularımıza aktarmayı hedefliyoruz.

Ülkemiz güçlü bankacılık altyapısı ile ödeme yöntemleri, finansal danışmanlık/yatırım, sigorta, kitlesel fonlama ve kripto varlıklar alanında pek çok yeni girişimle fintek alanında varlığını sürdürüyor.

Teknolojinin ve yeni ürünlerin hız kesmeden devam ettiği sektörde yasal altyapının da kamu tarafından gecikme yaşanmadan söz konusu yenilikleri desteklediğini gözlemliyoruz. Son dönemde çıkan kanunları derlersek özellikle Haziran 2022 de çıkan İstanbul Finans Merkezi Kanunu ile İstanbul’un finans alanında küresel bir merkez olması hedefleniyor. Bu kapsamda hazırlanan mevzuat ile yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkarılması ve var olanların derinleştirilmesini sağlamak üzere burada faaliyet gösterecek kurumların vergi, teşvik ve istisnalardan faydalanması öngörülüyor.

Temmuz 2022’de yayınlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile temelde amaçlanan büyük bir pazar hacmine ve uluslararası borsalarda işlem görmeye başlayan elektronik ticarette haksız rekabetin önlenmesi, pazara girişin kolaylaştırılması ve pazarda faaliyet gösteren şirketlerin ölçekleri de dikkate alınarak e-ticaret aracı hizmeti ve e-ticaret hizmetine yönelik yeni düzenlemeler yer almaktadır. 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek kanun ile farklı işlem hacimlerine yönelik özelleştirişmiş maddelerle birlikte bir yıl içerisindeki net işlem hacmi 10 milyar liranın, iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, faaliyetlerine devam edebilmek için Ticaret Bakanlığından lisans almak ve lisansını yenilemek zorunda olacaklarının da altını çizmek isteriz. Ek olarak haksız ticari uygulamalarda bulunan kurumlar için idari para cezası ve yaptırımlar da kanunda yer aldı.

Dijital Bankacılık Kanunu’nun yayınlanması sonrası Nisan 2022’de ilk dijital bankacılık lisansını alan kurum Hayat Holding olmuştu. Ağustos 2022’de ise e A101 marketler zincirinin dijital banka kurmasına izin verildi. A101’in T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.’nin kurulması için yaptığı başvuru Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin