Çin Dışişleri Bakanı Rusya ve Ukrayna’yı ateşkese davet etti.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin’in Ukrayna ve Rusya için daha baskıcı davranması gerektiğini ve bunun için takip edilecek adımları açıkladı. 

featured

Wang Yi dün Anhui eyaletindeki Huangshan şehrine bağlı Tunxi semtinde Afganistan sorununa ilişkin olarak yapılan toplantıların ardından basına bilgi verdi. Wang Yi, Çin’in Ukrayna sorununda oynadığı rolü değerlendirerek aşağıdaki beş hususta ısrar edilmesinden yana olduklarını söyledi:

-Barış ve müzakere yolunda ısrar edilmeli. Diyalogu tek yol olarak destekliyoruz. Yangına körükle gidilmesine karşı çıkıyoruz, ateşkes çağrısında bulunuyoruz ve Rusya ile Ukrayna’nın doğrudan diyalog yapmasını istiyoruz.

-Uluslararası ilişkilerin temel normlarının savunulmasında ısrar edilmeli. BM Şartı’nın amacı ve ilkelerine saygı gösterilmesini, tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını savunuyoruz. Orta ve küçük ölçekli ülkelerin jeopolitik oyunda cepheye sürülmesine karşı çıkıyoruz.

-Soğuk Savaş zihniyetinin yeniden canlanmasının önüne geçilmeli. Bloklar arasında zıtlaşmayı kabul etmiyoruz. Uluslararası dayanışmayı kararlılıkla ilerletmenin yanı sıra, ortak, işbirliğine dayalı, kapsamlı ve sürdürülebilir güvenlik düşüncesini savunarak, tüm tarafların meşru kaygılarına saygı gösteriyoruz ve göz önünde bulunduruyoruz.

DOSTLUK POLİTİKASINA SIKI SIKIYA BAĞLIYIZ

Tüm ülkelerin meşru hak ve çıkarlarının savunulmasında ısrar edilmeli. Uluslararası hukukta temeli olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıkıyoruz. İnsanların yaşamlarına zarar vermekten kaçınılması için, uluslararası sanayi ve tedarik zincirlerinin ve ülkeler arasındaki normal ekonomik ve ticari temasların sürdürülmesi çağrısında bulunuyoruz.

-Asya-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı pekiştirmekte ısrar edilmeli. Komşu ülkelere dostluk, samimiyet, karşılıklı yarar ve kapsayıcılık politikasına sıkı sıkıya bağlıyız. ABD’nin ‘Hint-Pasifik Stratejisi’ne karşı teyakkuzdayız. Bölgesel entegrasyon ve işbirliğinin sağlanması ve bölgenin zor kazanılmış kalkınma ivmesinin korunmasından yanayız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin