AMD, x86 İşlemci Pazarında Önemli Bir Pay Elde Etti

featured

AMD, x86 CPU’lar söz konusu olduğunda zaman zaman yükselişe geçse de her zaman Intel’in gerisinde kaldı. Ancak AMD’nin son yıllarda fazlasıyla iyi işler yaptığını ve satışları artırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta 14 yıldan daha uzun bir sürelik dilimi ele alırsak, bu zaman dilimindeki kişisel rekorunu kırmaya çok yakınlar.

Mercury Research’ün son verilerine göre AMD’nin x86 CPU pazarındaki toplam payı bu yılın ikinci çeyreğinde %22,5’e yükseldi. Intel ise %77,5 ile aslan payını elinde bulundurmaya devam ediyor olsa da, bir önceki yıl aynı çeyreğe göre %4’ten fazla kayıp verdi.

Kırmızı ekibin bu rekabette neden yükselişe geçtiğini aslında hepimiz biliyoruz: Dört yıl önce tanıtılan Zen mimarisi. Böylelikle AMD’nin geri dönüşü başladı ve Zen+, Zen 2 ve mevcut nesil Zen 3 işlemcilerle bu başarıyı perçinlediler.

AMD, Athlon 64 işlemcilerden bu yana rekabet etmekte güçlük çekiyordu. Şirketin x86 CPU pazarındaki payı, 2006 yılının son çeyreğinde %25.3 ile zirveye ulaşmıştı. Ayrıca toplam CPU pazar payının şimdiki kadar yüksek olduğu son zaman yaklaşık 14 yıl önce, 2007’nin dördüncü çeyreğindeydi.

AMD’nin x86 masaüstü CPU alanındaki (IoT kategorisi hariç) payı, ilginç bir şekilde bu yılın ikinci çeyreğinde %17,1’e kadar düştü. Bunun ana nedeni ise teknoloji endüstrisini bir bütün olarak etkileyen yarı iletken sorunlarıydı. AMD, bu sorundan en fazla etkilenen şirketlerden oldu.

Mercury Research, tüketici sınıfı CPU’ların yanı sıra AMD’nin sunucu pazarında da rekor kırdığını söylüyor. Bildiğiniz üzere AMD’nin EPYC işlemcileri bu konuda çok iddialı.

AMD, önümüzdeki yıl Zen 4 mimarisi ve yepyeni bir soket ile karşımıza çıkacak. Öyle ki bu işlemcileri satın alan kullanıcılar, yeni bir anakart satın almak zorunda kalacak. Ek olarak teknoloji devinin 3D V-Cache önbellek teknolojisini geliştirdiğini ve yeni işlemcilerinde kullanmaya başlayacağını belirtelim.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin