Yurtiçi piyasalar

featured

Haftaya ABD’de gerçekleşecek Merkez bankası toplantısı öncesinde beklentinin az da olsa altında kalan TÜFE rakamlarının etkisi piyasada dakikalarla sınırlı kalırken genel temkinli bekleyiş psikolojisi hâkim olmaya devam ediyor

Beklediğimiz gibi son birkaç gündür 200g HO (1,442) etrafında sıkışık bir görüntü sergileyen BIST-100 cephesinde mevcut seviyeleri güçlendirme çabasının ön planda kalmaya devam edeceğini ve hisse bazında hareketliliğin süreceğini düşünüyoruz.

Bu paralelde mevcut dar bant içinde kalındığı sürece makul zarar-kes seviyeleri belirleyerek hisse bazlı kısa vadeli işlem fırsatlarından yararlanılabilir.

Öne Çıkan Haberler

Merkez Bankaları’nın varlık alım hızlarında yavaşlamaya gitme sinyalini güçlendirdikleri bu zaman diliminde, piyasalarda daha önce tedirginlik yaratan ekonomik verilerdeki iyileşmeler görüyoruz; fakat bu gelişmeler küresel hisse senedi piyasalarında risk iştahını desteklemiyor.

Özellikle salgın sonrası bozulan tedarik zinciri, ertelenen talep, finansal koşulların oldukça gevşetilmesi ve baz etkisi ile yükselen enflasyon sabit getirili menkul kıymetler cephesinde oldukça fazla baskı yansıtıyordu. Dolayısıyla dün ABD’deki tüketici fiyat endeksindeki değişimler yakından izlendi. Veri hem manşet hem çekirdek tarafta beklentilerin altında kalsa da hisse senetleri piyasası günü ekside tamamladı. ABD’de tüketici fiyatları Ağustos’ta yüzde 5,3 artış kaydetti. Aylık olarak bakıldığında ise ABD’de tüketici fiyatları Ağustos’ta beklentinin altında kalırken son yedi ayın en düşük artışını kaydetti ve fiyatlara yönelik yukarı yönlü baskının bir kısmının azaldığına işaret etti. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji dışı TÜFE yıllık olarak yüzde 4 arttı. Beklenti artışın yüzde 4,2 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon ise aylık yüzde 0,1 artış gösterdi. Buradaki beklenti yüzde 0,3 olarak belirlenmişti.

Diğer yandan yurt içi piyasalar güne TCMB’den gelen yabancı para zorunlu karşılık artış haberiyle başlıyor. Merkez Bankası, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 21’den yüzde 23’e yükseltildi. Son üç yılda yapılan artışın toplamı 900 baz puana ulaşmış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında satış âdeti 141,400 oldu. Böylelikle Haziran ve Temmuz ayının ardından Ağustos’ta da konut satışlarında yıllık düşüş devam etti. Hem konut fiyatlarında artış hem de finansman maliyetlerinin yükselmesi ipotekli satışların yıllık bazda yüzde 64 gerilemesine yol açtı.

Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu için de beklentiler oluşmaya başladı. Foreks anketine katılan 25 ekonomistin 22’si faizin sabit bırakılacağı tahmininde bulunurken, 3 ekonomist 100 baz puanlık indirimle faizin yüzde 18 seviyesine indirileceğini öngördü. Onun öncesinde bu hafta hallerde yapılan denetimlerle yeniden gündeme gelen gıda enflasyonu ile ilgili bir kötü haber de tarım ürünleri üretici fiyat endeksinden geldi. Endeks Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,69 artış kaydetti. Böylelikle endekste 26 ayın en hızlı yıllık artışı yaşandı.

Çin’de perakende satışlar beklentilerin çok altında kaldı. Salgın tedbirleri sonrası yüzde 7 yıllık artış beklenen tüketici harcamalarında artış sadece yüzde 2,5 oldu. Yüzde 5,8 artması beklenen sanayi üretimi de yüzde 5,3 arttı.

XU100 Teknik Görünüm

200 günlük ortalama etrafında tutunma çabası sürüyor…

Son bir haftadır olduğu dün de endeks 200g HO (1,442) etrafında tutunma çabasını sürdürürken, bu seviye üzerinde tutunmakta ise güçlük çekiyor. Kısa vadede 1,428 seviyesinde oluşan çift dip formasyonu belirleyici konumda olacak. Bu seviye üzerinde sıkışık görünüm devam edecek. 1,428 altında ise ana destek seviyesi olan 1,390-1,400 bandı gündeme gelebilir.

Orta vadeli resme baktığımızda ise, 1,390-1,400 bölgesinin destek olmaya devam edeceğini ve kısa vadeli güç toplamanın ardından endeksin 1,485 ve 1,515 seviyelerine yönelik hareketin süreceğini düşünüyoruz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin