Küresel piyasalar

featured

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: TÜFE verisi sonrası tapering sürecine ilişkin belirsizliklerle bankacılık hisselerinde öne çıkan realizasyonlar nedeniyle ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentinin altında gelen enflasyon verisinin Fed’in tapering sürecine geçişini erteleyebileceği yönündeki öngörüleri öne çıkarması nedeniyle bankacılık sektörü hisselerinde yoğunlaşan realizasyonlarla satıcılı seyir izledi. ABD’de tüketici fiyatları Ağustos ayında beklentilere paralel olarak %5,3 artış kaydetti. Aylık olarak bakıldığında ise ABD’de tüketici fiyatları Ağustos’ta beklentinin altında kalırken son 7 ayın en düşük artışını kaydetti ve fiyatlara yönelik yukarı yönlü baskının bir kısmının azaldığına işaret etti. Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji dışı TÜFE yıllık olarak %4 ile beklentinin altında artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,1 arttı. Ağustos ayında gelen veriler ikinci el otomobil piyasasında fiyatların bir miktar soğuduğuna işaret etti. Verilere göre ikinci el otomotiv fiyatları Şubat’tan bu yana ilk kez gerileme kaydetti ve aylık bazda %1,4 düştü, yıllık bazda ise %31,9 arttı. Manşet enflasyonda en yüksek artış kalemlerinin ise enerji alt kalemleri olmaya devam ettiği görüldü. Bu çerçevede, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,28’li seviyelere inerken, VIX endeksi de 19 seviyesi yakınlarında kalmaya devam etti. Dow Jones endeksi %0,84 değer kaybıyla 34.577,57 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,57 düşüşle 4.443,05 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,45 gerileme ile 15.037,80 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise karışık seyir görülüyor. Çin’den gelen perakende satışlar verisinin yıllık bazda %2,5 seviyesinde, beklentinin oldukça altında artış göstermesi, pandemi sonrası ülkede tüketim cephesindeki toparlanmanın yavaş ilerlediğini ortaya koydu. Öte yandan, Çin’de düzenleyici yeni odağının kumarhane sektörü olacağı yönündeki endişeler görünümde etkili olan bir diğer unsur. ABD vadeliler tarafında ise ılımlı alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları, NY Empire State imalat endeksi, ithalat fiyatları ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. NY Empire State imalat endeksi Eylül ayı verisinin aylık bazda 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 18 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İthalat fiyatları Ağustos ayı verisinin de yıllık bazda %9,4 artış kaydedeceği öngörülüyor. Sanayi üretimi verisine ilişkin piyasa beklentisi de aylık bazda %0,5 artş görüleceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi Temmuz ayı verisi izlenecek. Verinin yıllık bazda %6 artış kaydetmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Manşet perakende satışlar Ağustos ayı verisinin aylık bazda %0,7 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda değişim göstermeyeceği tahmin ediliyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 11 Eylü haftasına ilişkin verinin 323K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 4 Eylül haftasına ilişkin devam eden başvurulara ilişkin öngörü de 2740K seviyesinde bulunuyor. Üretim cephesinde Philadelphia Fed İmalat endeksi Eylül ayı verisinni de aylık bazda 0,4 puan düşüşle 19 seviyesine ılmlı gerilemesi öngörülüyor. Asya cephesinde de, Japonya’da dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Piyasa beklentisi Ağustos ayında ithalat ve ihracatların yıllık bazda sırasıyla %40 ve %34,1 artışlar kaydettiği ve dış ticaret dengesinin de 108,7 milyar yen fazla olarak gerçekleşeceği yönünde.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin