1. Haberler
  2. Sağlıktan
  3. İzmir’de Karaciğer Yetmezliği Olan Bebek, Halasından Nakil ile Hayata Döndü

İzmir’de Karaciğer Yetmezliği Olan Bebek, Halasından Nakil ile Hayata Döndü

featured

Datça’da Hayat Kurtaran Bir Nakil Hikayesi

Muğla’nın güzel ilçesi Datça’da yaşayan Arife ve Okan Topçu çifti, Çağatay adını verdikleri bebeklerinde sarılık belirtilerinin geçmemesi üzerine İzmir’deki bir üniversite hastanesine başvurdular. Burada yapılan detaylı muayeneler sonucunda, bebeğe safra kanalları yokluğu tanısı konularak acil bir ameliyat gerçekleştirildi. Ameliyat sonrasında birkaç ay boyunca sağlık durumu normale dönen Çağatay bebek, daha sonra kilo vermeye ve sürekli ağlamaya başladı. Bu durum üzerine aile, İzmir’deki özel bir hastaneye başvurdu.

Hastanede, bebeğin sağlık durumunu kontrol eden doktorlar, karaciğer yetmezliği tanısı koyarak acil bir karaciğer nakli yapılması gerektiğine karar verdiler. Yapılan testler sonucunda, Çağatay’ın halası Yasemin Topçu’nun uygun verici olduğu belirlendi. Nakil işlemi, Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç’ın liderliğindeki uzman ekip tarafından 24 Haziran’da gerçekleştirildi. Ameliyatın başarılı geçmesinin ardından, Çağatay bebek hızla iyileşerek taburcu edildi.

“NAKİL OLMASA 3 AY İÇİNDE KAYBETMEMİZ SÖZ KONUSUYDU”

Açıklamada bulunan Prof. Dr. Murat Kılıç, bebeğin nakil sırasında sağlık durumunun son derece kötü olduğunu ve 10 aylık bir bebeğin sadece 5 kilogram ağırlığında olduğunu belirtti. Nakil öncesi belirgin bir karaciğer yetmezliği ve büyüme-gerileme durumu olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Karaciğer yetmezliğine bağlı olarak akciğerleri de etkilenmişti. Bu durum, büyüme ve gelişme geriliğini daha da ağırlaştırıyordu. Eğer nakil olmasaydı, 3 ay içinde kaybetmemiz söz konusuydu. Genelde 6 kilogram altında olan çocuklarda nakil riski yüksektir; bu nedenle bebekleri biraz daha büyütmek için beklemeyi tercih ediyoruz. Ancak bu durumda, hastalığın ciddiyeti nedeniyle beklemeye tahammülümüz yoktu ve acil şartlarda nakil gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Anne Arife Topçu, bebeğinin sürekli zayıf olduğunu ifade ederek, “Gece gündüz sürekli ağlayan, hiç susmayan bir bebekti. Ağrıları vardı ve ağlıyordu ama biz nedenini anlayamıyorduk. 10 aydır ağlayan bir çocuğumuz vardı. Ama şimdi şükürler olsun ki sadece gülüyor. Hızla kilo aldı ve şimdi anne baba olduğumuzu, çocuk büyüttüğümüzü anladık. Çok mutluyuz.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Baba Okan Topçu ise oğlunun sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, kardeşine olan minnettarlığını vurguladı. Hala Yasemin Topçu ise yeğeninin rahatsızlığını öğrendiği anı unutamadığını ifade ederek, “Nakil için yengem ve ağabeyimin verici olamayacaklarını öğrendiğimiz gün ikisinin de yüz ifadesini ömür boyu unutmayacağım. O an hiç düşünmeden ‘Ben veririm.’ dedim. İyi ki de vermişim. Şimdi Çağatay’ı gördükçe dünyalar benim oluyor. Onu çok seviyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin