Türkiye’nin BRICS Üyeliği İçin Resmi Başvuru İddiası ve Rusya’dan Açıklama
ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’e konuşan kaynakların önceki gün ortaya attığı, Türkiye’nin BRICS’e üyelik için resmi başvuru yaptığı iddiası sonrasında önemli bir gelişme yaşandı. Rusya’dan konuyla ilgili açıklama geldi. Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BRICS toplantısına katılacağını duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Yarımcısı Yuriy Uşakov, Erdoğan’ın Tataristan’daki BRICS toplantısına katılacağını açıkladı. Uşakov, Tataristan Cumhuriyeti’nin Kazan kentinde düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılma davetinin Erdoğan tarafından kabul edildiğini belirtti. Uşakov, “Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti” ifadelerini kullandı. Rusya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 2018 yılında Güney Afrika’da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi’ne katılarak aile fotoğrafı çekiminde yer almıştı.
NE OLMUŞTU?
ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye’nin BRICS’e üyelik için resmi başvuruda bulunduğunu öne sürmüştü. Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, “Türkiye’nin NATO’ya olan yükümlülüklerini sürdürürken küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS’e katılmayı resmen talep ettiğini” yazdı. Kaynaklar, “Türkiye’nin onlarca yıldır Avrupa Birliği’ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ve birkaç ay önce BRICS’e katılmak için başvuruda bulunduğunu” ifade etti.
Bu başvurunun, Türkiye’nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürmesi nedeniyle diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğu da belirtildi. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı zamanda geliştirirse güçlü ve etkili bir ülke olabilir” şeklindeki açıklaması hatırlatıldı. Türkiye’nin bu stratejiyle birlikte Çin ve Rusya ile ekonomik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi.
BRICS, kurucu ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerini taşıyan bir yapı olarak, ABD’nin hegemonyasına karşı gelişmekte olan ülkeleri temsil eden alternatif bir örgüt olarak öne çıkmaktadır. Son olarak İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır bu gruba katılmıştır. BRICS’te yeni genişleme kararının, ekim ayında Rusya’da yapılacak zirvede ele alınması beklenmektedir.