WMO Raporu: 2023 Afrika’da İklim Durumu
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan “2023 Afrika’da İklim Durumu” başlıklı raporda, Afrika’nın iklim değişikliği ile giderek daha zorlu koşullarda mücadele ettiği ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için gerekli olan temel uygulamaların maliyetinin orantısız bir şekilde yüksek olduğu vurgulanmaktadır. Rapor, Afrika ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılasında (GSYİH) ortalama olarak yüzde 2,5’lik bir kayıp yaşadığını belirtirken, birçok ülkenin bütçelerinin yaklaşık yüzde 9’unu aşırı iklim olaylarına müdahale etmek için harcadığı ifade edilmektedir.
Raporda, “Sahra Altı Afrika’da iklim değişikliğine adaptasyon maliyetinin önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık 30-50 milyar dolar arasında olacağı ve bu durumun bölgenin GSYİH’sinin yüzde 2-3’ünü oluşturacağı tahmin edilmektedir. 2030 yılına kadar eğer yeterli önlemler alınmazsa, Afrika’da 118 milyona kadar aşırı yoksul insanın (günde 1,90 dolardan az bir gelirle yaşayan) kuraklık, seller ve aşırı sıcaklara maruz kalacağı öngörülmektedir.” denilmektedir.
Ayrıca, Afrika ülkelerinin ulusal meteoroloji ve hidroloji servislerine daha fazla yatırım yapmaya öncelik vermesi gerektiği, iklim değişikliğine karşı “erken uyarı sistemlerinin” uygulanmasını hızlandırarak, insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumalarına yardımcı olabilecekleri de vurgulanmaktadır.
AFRİKA’DA SON 60 YILDAKİ DEĞİŞİM
Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “Son 60 yılda Afrika’da, küresel ortalamanın çok üzerinde bir ısınma eğilimi gözlemlenmiştir. 2023 yılı içerisinde kıta, ölümcül sıcak hava dalgaları, aşırı yağışlar, seller, tropikal siklonlar ve uzun süreli kuraklıklarla karşı karşıya kalmıştır.” şeklinde açıklamada bulundu. Saulo, bu aşırı hava olaylarının topluluklar üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını da dile getirdi.
Afrika’da aşırı hava olaylarının 2024 yılında da devam etmekte olduğunu belirten Saulo, şu ifadeleri kullandı: “Güney Afrika’nın bazı bölgeleri yıkıcı kuraklıkla mücadele ederken, olağanüstü mevsimsel yağışlar Doğu Afrika ülkelerinde, özellikle Sudan ve Güney Sudan’da ölüm ve yıkıma neden olmuştur. Bu durum, zaten zor bir insani krizi daha da derinleştirmektedir.”