Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Açıklama
Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde medyada yer alan “mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı” ile “fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bakanlık, bu konudaki açıklamasını resmi yazılı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.
‘TAMAMEN ASILSIZDIR’
Açıklamada, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ın Resmi Gazete’de yayımlandığı hatırlatıldı. Bu kararın birçok yeniliği bünyesinde barındırdığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Öncelikle belirtmek gerekir ki; mazot ve gübre desteği kaldırılmamıştır. Yeni dönemde bu destek, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak tanımlanmış ve revize edilmiştir.”
Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilerin, temel destek ile birlikte mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’inin karşılanacağı ifade edildi. Üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin belirlenen havzalarında yetiştirilmesi durumunda, temel desteğe ek olarak üreticilerin kullandığı mazotun %50’si ve gübrenin %25’i planlı üretim desteği olarak verilecektir.
‘DESTEKLER NAKDİ OLARAK ÖDENECEK’
Açıklamada, mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin ise %50’sinin destekleneceği belirtildi. Su kısıtının bulunduğu 11 il ve 52 ilçede, planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilere, gübre maliyetinin kalan %50’lik kısmı ‘yer altı su kısıtı desteği’ olarak sağlanacaktır. Bu sayede bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapan çiftçiler, mazot ve gübre desteğinin %100’ünü alabilecektir. Ayrıca, çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiği gibi bu destekler ayni değil, nakdi olarak ödenecek.
Açıklamanın devamında, bazı basın yayın organlarında yer alan prim desteğinin kaldırıldığına dair iddialara da yanıt verildi:
“Söz konusu kararın 2’nci maddesi, 11’inci fıkrasında ‘Fark Ödemesi Desteği: Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere, ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir’ ibaresi yer almaktadır. Ayrıca, bahsi geçen desteklere ek olarak, üreticilerin aleyhine gelişen bir durum oluşması halinde, ihtiyaç duyulan üründe üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alınarak fark ödemesi desteği verilebilecektir.”