Almanya’da Yasa Dışı Göç ve Artan Şiddet Olayları
Almanya, yasa dışı göçün artmasıyla birlikte artan şiddet olaylarıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Solingen’deki saldırının ardından, göçmen karşıtı politikaları destekleyen partilerin oylarında büyük bir sıçrama yaşandı. İktidardaki Sosyal Demokrat-Yeşiller ve Liberaller koalisyonu, bu durumu telafi etmekte güçlük çekiyor ve anketlerdeki düşüş, bir sonraki seçimde ciddi bir hezimetle karşılaşabileceklerini gösteriyor. Hükümet, muhalefetle uzlaşma arayışında, bu durumun üstesinden gelmek için çeşitli stratejiler geliştirmeye çalışıyor.
Ana muhalefet partisi CDU lideri Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz ile 70 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Bu toplantıya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı ve burada, gerekli önlemlerin alınmasının şart olduğu vurgulandı. Olağanüstü Hal (OHAL) ilanı gündeme geldi ve bu durum, Avrupa Birliği’nin ve Brüksel’in denetimi dışında önlemler alınacağı anlamına geliyor.
Özel Zirve Toplanıyor
OHAL öncesinde, bu hafta sonu özel bir zirve düzenlenecek. İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in (SPD) önderliğinde, ana muhalefet CDU adına Thorsten Frei, Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, hükümet adına Marco Buschmann (Liberaller, Adalet Bakanlığı), Yeşiller adına Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve ilticacılara yardım konusunda çalışan Çalışma Bakanlığı temsilcileri zirvede bir araya gelecek.
Maddi Yardımların Kesilmesi Planı
Bild Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, hükümetin ilk planı, kaçak göçmenlere yapılan maddi yardımların kesilmesi yönünde. Bu çerçevede, başka bir AB üyesi ülkeye giriş yapmış ve bu ülke üzerinden Almanya’ya ulaşmış olan kaçaklara yönelik maddi yardımlar sona erecek. Ayrıca, bu kişilere artık ödeme kartı da verilmeyecek ve yalnızca temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik minimum sosyal hizmet sağlanacak. Yani, yatacak yer, yiyecek, ekmek, sabun ve kişisel hijyen malzemeleri verilecektir.
Ödeme Miktarları
Almanya’ya ayak basan kaçak göçmenler, ilk günden itibaren ayda kişi başı 375 Euro nakit yardımı ve diğer sosyal haklardan faydalanıyordu. Çok çocuklu bir aileye, net olarak 2500 Euro yardım yapılırken, iltica başvuruları kabul edildiğinde bu rakam, diğer ödemelerle birlikte 5000 Euro’ya kadar çıkabiliyordu. Halen iltica işlemleri devam eden kişilerin bu yeni düzenlemelerden nasıl etkileneceği, zirveden çıkacak kararlara bağlı olacak.
Türk Kaçakların Durumu
Almanya’daki sınır dışı işlemleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Başka AB üyesi ülkelerden Almanya’ya gelmiş olan yaklaşık 100 bin Türk kaçak göçmen bulunuyor. Bu kişilerin birçoğunun işlemleri sürüyor. İlk işlemleri tamamlananlar ve haklarında sınır dışı kararı verilmiş olan toplam 242 bin 642 kaçak göçmenden 13 bin 523’ü Türk vatandaşı. Sınır dışı kararı verilenlerin 10 bin 340’ı Suriyeli ve bunlar arasında Solingen katili de yer alıyor.
Ödemeler ve İzlerin Kaybı
Sınır dışı edilmesi gereken kişilerin izleri kaybolduğu için, bu kişilere ödenen yardımlar da kesilmiyor ve hesaplarına yatırılmaya devam ediliyor. Geçen yıl sadece 829 Suriyeli sınır dışı edilebildi. Sınır dışı edilmeyi bekleyen ve izlerini kaybettiren Türkler’in yanı sıra, 24 bin 566 Iraklı, 14 bin 339 Afgan ve 12 bin 776 Rus vatandaşı da Almanya’da kalmaya devam ediyor. Bu kişiler, herhangi bir işte çalışmadan hesaplarına binlerce Euro yardım alıyorlar.
Sınır Dışı Edilenlerin Geri Dönüşü
Dublin Kararları gereği, bu kişilerin çoğu, ilk olarak ayak bastıkları AB üyesi ülkeye geri iade edilmesi gerekiyordu. Ancak bu kararların uygulanmasında zorluklar yaşandı. Yalnızca toplamda 10 bine yakın kaçak geri gönderilebildi. Bazıları Türkiye’ye, bazıları ise Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelere iade edildi. Ancak 2023 yılının ocak-kasım ayları arasında sınır dışı edilen 4 bin 122 yabancıdan 2 bin 106’sının tekrar Almanya’ya döndüğü belirtildi.