Kahverengi Kokarca Fındık Üretimine Zarar Veriyor
Dünya fındık üretiminin ve pazarının büyük bir bölümünü elinde bulunduran Karadeniz Bölgesi, bu yıl ‘kahverengi kokarca’ adlı zararlı böcek türü nedeniyle ciddi bir tehdit ile karşı karşıya. Fındık bahçelerine zarar veren bu böcek, çiftçilerin ürünlerini olumsuz etkileyerek büyük kayıplara yol açtı. Çiftçiler, ürünlerinin zarar gördüğünü ifade ederek yetkililere çağrıda bulunurken, Tarım ve Orman Bakanlığı, “Kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticilerden daha düşük fiyata ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili bakanlıklarımızla gerekli çalışmalar yürütülmektedir” açıklamasında bulundu.
İYİ PARTİLİ YILMAZ’DAN ACİL ÇAĞRI
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Enver Yılmaz, fındığa zarar veren kahverengi kokarcaya karşı devletin bir gün belirleyerek Ordu il genelinde açık alanlarda ve kapalı mekanlarda ilaçlama yapılmasını talep etti. Yılmaz, Altınordu ilçesinin Takıl Pazarı mevkisinde düzenlediği basın toplantısında, fındığın hem Karadeniz çiftçisi hem de ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Kahverengi kokarca zararlısının Türkiye’ye 2016 yılında girdiğini dile getiren Yılmaz, şu anda fındık üreticilerinin bu tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirtti. “Bu kokarca belası, fındıkta adeta bir pandemidir. Bu, fındığın koronasıdır” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, bir kokarcanın yılda 3 bin yavru üretebildiğini hatırlatarak, “Ordu’daki bazı ilçelerdeki üreticilerin yüzde 25’i kokarca zararlısı ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu beladan kurtulmak için hükümeti acilen göreve davet ediyorum. Hızla önlem alınmazsa, gelecek yıl rakım yüksekliği gözetilmeksizin ilimizdeki tüm fındık üreticilerine bu zararlı musallat olacaktır.” dedi.
FINDIK ÜRETİCİSİNDEN EYLEM
Ordu’nun Fatsa ilçesindeki fındık üreticisi Onur Güngör, kahverengi kokarca zararlısının artışı nedeniyle Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Temsili bir tabuta “Fındık öldü, ruhuna Fatiha” yazıp sosyal medyada canlı yayın yapan Güngör, “Burada propaganda yapmıyoruz. Siyasi bir paylaşımda bulunmuyoruz. Biz fındık üreticisi olarak çare arıyoruz. Bu yıl bahçeye girmedim. Bahçemden numune aldım ve tüccara verdim. Hesaplarıma göre 50 bin lira zarar ediyorum. Bir başka üretici ise 150 bin lira zarar ettiğini söyledi. Bu rakamlar, yarın esnafa ve ticarete de yansıyacak.” dedi.
Güngör, bunun ciddiye alınması ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini vurgulayarak, “Bugün hala yetkili gördüğümüz insanların bu durumu umursamaması üzücü.” ifadelerini kullandı.
BAKANLIKTAN YENİ AÇIKLAMALAR
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin gelecek sezonda da artarak devam edeceğini bildirdi. Popülasyonun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin üniteye ilaçlama yapılacağı ve 300 bin samuray arısının doğaya salınacağı açıklandı. Bakanlık, “Kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticilerden daha düşük fiyata ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili bakanlıklarımızla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.” diye ekledi.