CHP’den Şehir Hastaneleri Üzerine Eleştiriler
CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, şehir hastaneleri üzerinden iktidarın sağlık politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Şehir hastanelerinin potansiyel ödemelerinin 322 milyar eurodan 27.5 milyar euroya indirildi” şeklindeki açıklamasını hatırlatan Şahbaz, şehir hastanelerine ilişkin sözleşmelerin gizliliğinin derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Şahbaz, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yönelttiği çeşitli sorularla dikkat çekerek, “Hastanelerde yaşanan usulsüzlüklerin araştırılması için Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyoruz” dedi. Ayrıca, yurttaşların ilaç alamadığını, ancak kamu kaynaklarının şehir hastanelerine aktarılmaya devam ettiğini dile getirdi.
Şehir Hastanelerinin Ekonomik Yükü
Şahbaz, “AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm politikaları ile birlikte şehir hastaneleri, sağlık hizmetleri sunumunun merkezine yerleştirilmiştir. Bugün itibarıyla, Kamu-Özel İşbirliği (KOİ) sözleşmeleri çerçevesinde özel sektör tarafından 18 şehir hastanesi inşa edilmiş ve işletilmektedir. KOİ sözleşmeleri kapsamında ihale edilen Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nin inşaatı ise halen devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Şahbaz, KOİ modeliyle yapılan 18 şehir hastanesinin kamu sağlık harcamaları içinde büyük bir mali yük haline geldiğini ifade etti. 2023 yılı bütçesinden kira ve hizmet bedeli olarak 46 milyar 662 milyon TL ödenirken, 2024 bütçesinden 26 milyar 143 milyon lira hizmet, 57 milyar 554 milyon lira kira olmak üzere toplamda 83 milyar 694 milyon lira aktarılacağı belirtilmiştir. Bu da Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 11,4’üne tekabül etmektedir.
Şahbaz, “Vatandaşımız sosyal güvencesi olmasına rağmen cebinde parası olmadığı için reçete edilen ilacını alamazken, kanser hastalarımız kolostomi torbasında talep edilen farkları karşılayamazken, dev kamu kaynakları şehir hastanelerine aktarılmaya devam etmektedir” dedi. Ayrıca, şehir merkezinde yürüyerek ulaşılabilen kamu hastanelerinin kapatıldığını ve şehir hastanelerinde toplanıldığını belirtti.
Yüksek Maliyetler ve Kamu Kaynakları
Şahbaz, “Bu kadar büyük bütçe aktarımı yeterli olmamış olacak ki, devletin cebinden bir kuruş harcanmadan yapıldığı belirtilen şehir hastaneleri için yüz milyonlarca TL tutarında tıbbi cihaz ve cerrahi alet alımı yapılmıştır” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KOİ sözleşmeleri hakkında “Cebimizden tek kuruş çıkmayacak” açıklamasını hatırlatan Şahbaz, sadece Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne harcanan kamu kaynağının 26 milyon doları aştığını belirtti.
Şahbaz, “AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 21 Şubat 2018 tarihinde 11. Kalkınma Planı toplantısında KOİ sözleşmeleri kapsamında gerçekleştirilen yatırımların cebimizden bir kuruş çıkmadan gerçekleştirildiğini belirtmiştir. Ancak yapılan ihalelerde gerçeklerin bu şekilde olmadığı, bir kuruş harcanmadan yapılacağı belirtilen şehir hastaneleri için kamu kaynaklarında yüz milyonlarca liralık tıbbi cihaz alındığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
Tıbbi Cihazların Akıbeti
Şahbaz, kapatılan hastanelerdeki tıbbi cihaz ve demirbaşların akıbetinin belirsiz olduğunu aktararak, Sağlık Bakanlığı yetkililerine çeşitli sorular yöneltti:
- Şehir hastaneleri için bir kuruş harcanmayacaksa, belirtilen şehir hastaneleri için 675 milyon TL tutarında tıbbi cihaz neden alınmıştır?
- 2023 Şubat ayında açılan Etlik Devlet Hastanesi’ne daha bir yıl dolmadan 285 milyon TL’lik tıbbi cihaz alınmasının gerekçesi nedir?
- Bu hastaneler ile sözleşme imzalanırken işletmeci firma tarafından alınacak tıbbi cihaz, cerrahi setler ve demirbaş malzemelerin ne olacağı belirlenmemiş midir?
- Etlik Şehir Hastanesi eksik tıbbi cihaz ve cerrahi aletlerle mi açılmıştır?
- Diğer şehir hastanelerinin tıbbi cihaz bakım onarımları işletmeci firmalar tarafından karşılanırken Bilkent ve Konya Şehir Hastanelerinin bakım giderleri neden Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır?
- Kapatılan hastanelerde çalışır durumda milyarlarca TL değerinde tıbbi cihaz, cerrahi alet ve demirbaş atıl durumda beklemekteyken, yeni tıbbi cihaz ve cerrahi alet setleri neden alınmaktadır?
- Kapatılan hastanelerdeki tıbbi cihazların akıbeti ne olmuştur?
Cumhuriyet Savcılarını Göreve Davet Ediyoruz
Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şehir hastanelerinin potansiyel ödemelerinin 322 milyar eurodan 27.5 milyar euroya indirildiği açıklamasını hatırlatan Şahbaz, şehir hastaneleri sözleşmelerinin gizliliğinin kaldırılması gerektiğini yineledi. Şahbaz, “Bir önceki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görevi bırakmadan önce yaptığı açıklamada, şehir hastanelerinin potansiyel ödemelerinin 322 milyar euro olduğunu ancak yapılan düzenlemelerle bunun 27.5 milyar euroya indiğini belirtmiştir. Sayın Koca’nın bu beyanı açıklama gerektirmektedir” dedi.
Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’ndan şu sorulara cevap beklediklerini belirtti:
- İşletmeci firmalar, kamu potansiyel yükümlülüğünün 322 milyar eurodan 27,5 milyar euroya düşürülmesini hangi şartlarda kabul etmiştir?
- 322 milyar euro potansiyel yükümlülük ne şekilde 27,5 milyar euroya düşürülmüştür?
- Türkiye ekonomisini uzun vadeli sıkıntıya sokacak büyüklükteki 322 milyar euro potansiyel yükümlülük getiren politikacılar ve bürokratlar kimlerdir?
- 27,5 milyar euroya yapılabilecek işler için şehir hastanelerini işleten firmalarla 322 milyar euro gibi kamuya yaklaşık 10 katı fazla yükümlülük getiren sözleşme imzalayan yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
Şahbaz, Sağlık Bakanlığı’nı yukarıda belirtilen sorulara cevap vermeye ve şehir hastaneleri sözleşmelerinin gizliliğini kaldırmaya davet etti. Ayrıca, bu hastanelerde yaşanan usulsüzlükleri araştırmak için Cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı.