Almanya Ekonomisinde Son Durum: 2. Çeyrek Büyüme Verileri
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin ekonomik durumuna dair 2023 yılı 2. çeyrek nihai büyüme verilerini kamuoyuna açıkladı. Verilere göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 oranında gerileme yaşadı. Bu sonuç, 30 Temmuz’da açıklanan öncü verilerle uyumlu olarak, yüzde 0,1 küçülme olarak teyit edildi. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü en büyük ekonomisi olan Almanya, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 küçülme yaşamış, yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 0,2’lik bir büyüme kaydetmişti.
Destatis Başkanı Ruth Brand, “Bir önceki çeyrekteki hafif artışın ardından Alman ekonomisi bahar aylarında yeniden yavaşlama sürecine girdi.” ifadesini kullandı.
EKİPMAN YATIRIMLARI YÜZDE 4,1 DÜŞTÜ
Almanya’nın GSYH’si, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yılın aynı çeyreğine göre de büyüme göstermedi. Çeyreklik bazda incelendiğinde, GSYH’ye en fazla olumsuz katkı sağlayan unsur, özellikle makine, cihaz ve taşıtlar alanındaki ekipman yatırımlarındaki düşüş oldu. 2. çeyrek itibarıyla ekipman yatırımları bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,1 oranında azaldı. Bununla birlikte, kamu harcamaları yüzde 1 artış gösterdi. İnşaat yatırımları yüzde 2, mal ve hizmet ihracatı ise yüzde 0,2 oranında düştü. Aynı dönemde hane halkı tüketim harcamaları ise yüzde 0,1 artış kaydetti.
YENİDEN RESESYON RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Büyüme konusunda zorluklar yaşayan Alman ekonomisinin, ikinci çeyrekte İspanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine göre daha zayıf bir performans sergilemesi dikkat çekti. Avro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3’lük bir ekonomik büyüme gösterirken, İspanya ekonomisi de bu dönemde yüzde 0,8 oranında büyüme kaydetmişti.
Öte yandan, Almanya Merkez Bankası, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu üçüncü çeyrekte çok az bir büyüme göstermesini bekliyor. Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü ise üçüncü çeyrekte GSYH’de daha fazla bir düşüşün bile mümkün olduğunu değerlendiriyor. Eğer Almanya, üçüncü çeyrekte küçülme yaşarsa, bu durum teknik resesyon olarak adlandırılacak. Teknik resesyon, “üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanması” şeklinde tanımlanırken, Almanya, 10 yıllık güçlü bir ekonomik büyüme döneminin ardından, 2020 yılında, salgının ilk yılında 2009’dan beri ilk kez resesyon geçirmişti. Alman hükümeti, bu yıl ekonomide yüzde 0,3 oranında bir büyüme bekliyor.
‘EKONOMİ DURGUNLUK İÇİNDE SIKIŞMIŞ DURUMDA’
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Zayıf hane halkı tüketimi ve inşaat sektöründeki düşüş, Alman ekonomisini ikinci çeyrekte yeniden daralmaya sürükledi. Ekonomideki genel görünüm pek parlak olmasa da umutları yitirmek için henüz çok erken.” ifadelerini kullandı. İlk çeyrekteki GSYH büyümesinin beklenmedik bir olumlu sürpriz olduğunu ve ekonomik güven göstergelerinin iyileştiğini belirten Brzeski, bunun son birkaç yıldır süregelen karamsarlığın geride kaldığına dair umutlar doğurduğunu ifade etti.
Ancak Brzeski, “Gerçek şu ki, ilk çeyrekteki GSYH büyümesi, ılıman hava koşulları ve dördüncü çeyrek GSYH’sinin aşağı yönlü revize edilmesinden kaynaklandı. Dolayısıyla bu durumu sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme hikayesi olarak nitelendirmek mümkün değil.” değerlendirmesini yaptı. Yılın ikinci yarısında tüketici odaklı bir toparlanma umudunun, mevcut durumda tüketici güveninin düşmesiyle bir darbe aldığını belirten Brzeski, “Alman ekonomisi şu anda konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında ne demek olduğunu zor yoldan öğreniyor. Ekonomi, durgunluk içinde sıkışmış bir durumdadır.” yorumunu yaptı.