Süryani ve Müslümanların birlikte işlettiği ve farklı zanaatların sergilendiği 400 yıllık Süryani Çarşısı, Mardin Valiliği’nin öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yatırım programı çerçevesinde gerçekleştirilen ‘Sokak Sağlıklaştırma’ projeleri kapsamında aslına uygun olarak restore edilmiştir. Bu kapsamda, sokağa bakan tescili olmayan 15 hanede de sokak iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
Yıllar önce oldukça hareketli olan bu tarihi çarşı, şehirdeki Süryani nüfusunun göç etmesiyle zamanla boşalmış ve unutulmaya yüz tutmuştur. Çarşının eski canlılığını kaybetmesi üzerine dükkanlar, uzun bir dönem kaderine terk edilerek bakımsız kalmıştır. Bu süreçte, tarihi yapılar hayvan barınağı, eşya deposu ve samanlık gibi işlevler için kullanılmaya başlanmıştır.
Projenin ilerleyişini yerinde görmek üzere Vali Tuncay Akkoyun, Dargeçit Kaymakamı Muhammed Enes İpek, Vali Yardımcısı Osman Çelikkol ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Gök ile birlikte bölgeyi ziyaret etti. İncelemelerin ardından, yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Proje tamamlandığında tarihi çarşının turizme kazandırılması hedeflenmektedir.
‘DÜKKANLARIN TESLİMİ YAKIN ZAMANDA GERÇEKLEŞECEK’
Vali Tuncay Akkoyun, “Burası, yaklaşık 400 yıllık tarihi bir çarşı. Zamanla dükkanlarda eksiklikler, yıkımlar ve yıkıntılar meydana gelmişti. Ancak, bir süre önce burada kapsamlı bir fizibilite çalışması yapıldı ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından gerekli projeler hazırlandı. Bugün, gerçekleştirilen projeler ve yerinde yapılan çalışmalarla birlikte çarşı, vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale gelmiştir. Buradaki 4 sokağımızda ‘Sokak Sağlıklaştırma’ çalışmaları tamamlanmış olup, toplamda 65 dükkan restorasyondan geçmiştir. İnşallah, dükkan sahiplerine yaklaşık 2 hafta içinde teslimat yapılacak ve faaliyete geçecektir. Bu çarşı, Dargeçit’e önemli katkılar sağlayacak; ticaretine ve istihdamına önemli bir ivme kazandıracaktır” dedi.
‘DARGEÇİT’İN TURİZMİNE YENİ BİR SOLUK GETİRECEK’
Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök ise, “Bu süreç boyunca yaklaşık 600 metre uzunluğunda 4 caddenin ‘Sokak Sağlıklaştırması’ gerçekleştirilmiştir. Aydınlatma sistemleri de yenilenmiştir. Bu çalışmalar, yaklaşık 1,5 yıl gibi kısa bir sürede aslına uygun olarak tamamlanmıştır. Çarşının bu yeni hali, dükkanlar yeniden hareketlendiğinde Dargeçit’in turizmine önemli bir soluk getirecektir. Çünkü sadece görsel açıdan bile insanların ilgisini çekecek bir yer haline gelecektir. Özellikle geleneksel el sanatları ve ürünleri üzerine çalışacak olan esnaf, çarşının cazibesini daha da artıracak, bu da Dargeçit’in kültürel zenginliğine büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.