Dokurcun Çengeller Mahallesi’ndeki Cami Koruma Çalışmaları

featured

Dokurcun Çengeller Mahallesi’nde bulunan caminin korunması ve ibadete açılması amacıyla Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel ve mahalle sakinleri harekete geçti. Mahalledeki caminin durumu, yetkililere bildirilmesinin ardından Akyazı Belediyesi’nin girişimleriyle inceleme ve tespit süreci başlatıldı.

Dokurcun Çengeller Mahallesi'ndeki Cami Koruma Çalışmaları

İlgili kurumların çeşitli tarihlerde gönderdikleri yazıların incelenmesi sonucunda, cami Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda haziran ayında koruma altına alındı. Bu karar çerçevesinde, caminin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanacak. Projelerin tamamlanmasının ardından kerpiç ve ahşaptan inşa edilmiş, iç mekanında kök boyayla işlenmiş motiflerin bulunduğu caminin restore edilerek ibadete ve turizme kazandırılması hedefleniyor.

Dokurcun Çengeller Mahallesi'ndeki Cami Koruma Çalışmaları

“Restorasyonu en kısa zamanda gerçekleştirmek istiyoruz”

Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, konunun Dr. Metin Çengel’in durumu bildirmesiyle gündeme geldiğini ifade ederek, şubat ayında Sakarya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yazı yazdıklarını belirtti. Sürecin hızlı bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Soykan, incelemeye değer bulunan caminin Bakanlık tarafından “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillendiğini kaydetti.

Dokurcun Çengeller Mahallesi'ndeki Cami Koruma Çalışmaları

Soykan, bundan sonraki aşamada projelerin hazırlanacağını, projeler tamamlandıktan sonra restorasyon tarihinin netleşeceğini belirterek, “Kaynak problemi yaşamayacağımızı düşünüyorum ve bu çalışmanın kısa sürede tamamlanacağını öngörüyorum. Cami, yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip. Yapısı ahşap ve kök boyaları kullanılmış. Kök boyaları, 100 yıl boyunca diğer yapı malzemelerine göre daha fazla özelliğini korumuş durumda. İnşallah kısa süre içinde hem Akyazılıların hem de ülke insanlarının hizmetine sunacağız.” şeklinde konuştu.

Dokurcun Çengeller Mahallesi'ndeki Cami Koruma Çalışmaları

“Tarihi Varlıkları Ortaya Çıkaracağız”

SUBÜ Öğretim Görevlisi Dr. Metin Çengel, caminin bulunduğu mahallede doğduğunu ve caminin yapımının Cumhuriyet’in başlangıç yıllarına dayandığını belirtti. Uzun yıllar bakımsız kalan cami için girişimde bulunduklarını anlatan Çengel, caminin kültür varlığı olarak kaydının yapıldığını ve Akyazı Belediye Başkanı Soykan’ın gayretleriyle ileride caminin kültürel varlıklar arasında kullanılabilir hale getirileceğini dile getirdi.

Çengel, köydeki tarihi evlerin de olduğunu ve eğer bu camiyi kazandırabilirlerse o tarihi evlerin de kültür varlıkları arasına kaydedilmesi için çalışmalar yapabileceklerini ifade etti. Caminin restore edilmesinin ardından kültür gezileri için bir mekan olacağını belirten Çengel, cami çevresinde düzenlemeler yapılmasının da planlandığını kaydetti.

Dokurcun Çengeller Mahallesi'ndeki Cami Koruma Çalışmaları

Ayrıca, bölgenin Osmanlı döneminde üniversite bölgesi olduğunu hatırlatan Çengel, bu tarihi mirası gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yüksek lisans ve doktora tezleri yaparak, Akyazı’daki diğer tarihi varlıklarla ilgili araştırmalar yapmayı hedeflediklerini vurguladı. “Bu tarihi varlıkları ortaya çıkaracağız ve dijital bir arşiv kurarak yayınlayacağız. Böylece gelecek nesillerin bu belgelere ulaşmasını sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin