Türkiye’de Tarım Krizi: Çiftçilerin Mücadeleleri ve Ürün Fiyatları

featured

Türkiye’nin Tarım Sorunları ve Çiftçilerin Mücadeleleri

Türkiye'nin Tarım Sorunları ve Çiftçilerin Mücadeleleri

Türkiye, son zamanlarda ürünlerini satamayan ve maliyetler altında ezilen çiftçilerin düzenlediği eylemlerle gündeme geliyor. Çiftçiler, hem ürünlerini değerlendirememenin getirdiği zorluklar hem de dar gelirli vatandaşların karşılaştığı yüksek gıda fiyatları nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bazı üreticiler, maliyetlerini bile karşılayamayan domates, karpuz ve kavun gibi ürünlerini tarlada çürümeye terk etmek zorunda kalıyor.

ÜRETİCİ ZARAR ETTİ

Oysa market raflarında yaz boyunca meyve ve sebze fiyatları düşmedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, tarlada 4 liraya satılan patatesin kilogram fiyatı, temmuz ayında marketlerde 14.88 liraya fırladı. Mutfağın vazgeçilmezlerinden biri olan kuru soğanın kilogram fiyatı ise tarlada 2 lira, markette ise 17.10 lira olarak belirlendi. Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde soğan üreten Muzaffer Çelik, yaşadığı durumu şu sözlerle özetledi: “5 milyon TL’lik masraf yaptım, 3-4 milyonluk zararım var. Çiftçinin anası da babası da dedesi de yedi sülalesi de ağlıyor.”

16 LİRADAN 40 LİRAYA

Tarlada kilogramı 5 TL’ye satılan Çanakkale domatesinin fiyatı, İstanbul’daki marketlerde 40 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bursa Karacabey Ziraat Odası 2. Başkanı Ramazan Düzen, “Köy kahvesinde bir bardak çay içebilmek için 5 kilogram domates satmak zorundayız” diyerek yanlış tarım politikalarının sonuçlarını gözler önüne serdi. Bunun yanı sıra, bu yıl tarlada kalan ürünlerden biri de patlıcan oldu. Üreticide 10 lira olan patlıcanın kilogram fiyatı ise temmuz ayında marketlerde 30 liraya yaklaştı. Üreticide ortalama 16 lira olan sivri biberin kilogram fiyatı, markette 40 liraya yükseldi.

Türkiye'de Tarım Krizi: Çiftçilerin Mücadeleleri ve Ürün Fiyatları

Tarlada 1 Lira, Maliyeti 5 Lira

Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon ton karpuz üretimi gerçekleştirildiği belirtiliyor. Ancak, karpuz ve kavun gibi ürünler tarlada kalıyor ve üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor. Tarlada 1 liraya kadar düşen karpuzun kilogramı, büyük şehirlerde 10 TL’ye satılıyor. Karpuzun kilogram maliyeti ise 5 lirayı buluyor. Katlanan gübre, mazot ve ilaç fiyatları ile işçi ve nakliye giderlerini karşılamayan üretici, karpuzu toplamayı bırakmak zorunda kaldı. Bu durum, yazın bitmesine kısa bir süre kala Türkiye’deki birçok eve henüz karpuz girmeden, zarar eden çiftçilerin ürünlerinin tarlada kalmasına sebep oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin