1. Haberler
  2. Sanattan
  3. Malatya’daki Arslantepe Höyüğü Kazıları ve Buluntular

Malatya’daki Arslantepe Höyüğü Kazıları ve Buluntular

featured

Malatya’daki Arslantepe Höyüğü Kazıları

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü Kazıları

Malatya’daki höyüğün batı kısmında gerçekleştirilen kazılardan çıkan fırın, 2 metreden daha büyük bir yapıya sahip. Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, kazılarda elde edilen buluntularla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Restelli, “Geç Kalkolitik dönem milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait tabakalar bulduk. Bu alan içerisinde iki ve üç odalı evler ve ocaklar keşfettik. Ayrıca, oldukça büyük ve iyi durumda bir fırın da bulundu. Bu fırın, yemek pişirmek için kullanılmış. Farklı ailelerin bu fırını ortaklaşa kullandığını düşünüyoruz; çünkü bu kadar büyük bir fırın, tek bir aile için yeterli olmayabilir. Dolayısıyla, belki de akrabalar bir araya gelerek bu fırından yararlanmışlardır. Kazılarımız iki ay sürecek.” dedi.

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü Kazıları ve Buluntular

Geçen yılki kazılarda Ortaçağ dönemine ait mezarları da araştırdıklarını belirten Restelli, “Bu dönemden en çok buluntuyu elde ettik. Bilezikler, küpeler ve boncuklar gibi çeşitli objeler bulduk. Ayrıca, Orta Tunç dönemine ait bir mezarlığın altında ilginç bir tabaka keşfettik. Bu tabakada dört beş depoyla birlikte buğday bulduk.” şeklinde konuştu.

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü Kazıları ve Buluntular

Bu yılki kazılara 6 Temmuz’da başladıklarını ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrencilerin iki hafta boyunca teorik eğitim aldıklarını ifade eden Restelli, “Kazının ilk haftalarında koruma çalışmaları yaptık, 3 Ağustos’tan bu yana ise aktif kazı çalışmalarına devam ediyoruz. Ortaçağ dönemine ait mezarlarla ilgili kazı çalışmaları sürmekte. Son 10 gün içinde 20’den fazla mezar üzerinde çalışma gerçekleştirdik. Orta Tunç Çağı’na ait depolar üzerinde çalışırken, şimdi yeni odalar ve sıvalı odalar ortaya çıkmaya başladı. İçeriden güzel buluntular çıkmasını umuyoruz.” dedi.

Kazı alanındaki saray bölümünü korumak amacıyla yapılan çatının da genişletileceğini belirten Restelli, “Plan ve projeleri kontrol ettik, yeni bir çatı inşa edeceğiz. Sarayın ziyaretçi yolunu yeniliyoruz. Orada bir kral mezarı mevcut; ancak mezar şu an boş, çünkü objeleri müzeye götürdük. Ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunmak için yeni projeler geliştirmek istiyoruz. Belki de mezara kopyalar yerleştireceğiz; henüz kesin bir karar vermedik. Ayrıca, ziyaretçi karşılama merkezi ile ilgili çalışmalar da sürmekte. Bu ay inşaat çalışmalarının tamamlanmasını umuyoruz ve sergilenecek objelerin hazırlanmasına destek olacağız.” şeklinde ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin