CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’nin Tüzük Çalışmaları Üzerine Değerlendirmeleri
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, uzun süredir üzerinde çalıştıkları yeni tüzük hazırlıklarını gazetemiz Cumhuriyet’e değerlendirdi. Çiftçi, yaklaşan kurultayın genel başkan yarışı yaşanacak bir platform haline gelme ihtimalinin düşük olduğunu, bu durumun yalnızca Genel Başkan Özgür Özel’in isteğiyle mümkün olabileceğini ifade etti. “Biz seçimden kaçmayız. Ama öncelikli amacımız bu partiyi iktidara taşımak” dedi.
Yeni tüzükle kadınlara kademeli olarak yüzde 50 kotasının getirileceğini belirten Çiftçi, adayların belirlenmesinde ölçme değerlendirme yönteminin etkin bir şekilde kullanılacağını vurguladı. Kadın ve gençlerin adaylık konusundaki önceliklerinin altını çizen Çiftçi, sorularımıza verdiği yanıtları şöyle açıkladı:
Tüzük Kurultayı Çalışmaları Ne Durumda?
“İlanımızı verdik, yasal başvurularımızı tamamladık. 4 Eylül’de başlayıp 9 Eylül’de sona erecek beş günlük bir program planlıyoruz. CHP’nin değişimini anlatan bir hafta olacak. 4 Eylül’de Sivas’a giderek, il başkanlarımızla ve parti meclis üyelerimizle sembolik bir toplantı gerçekleştireceğiz. Çünkü Sivas Kongresi, partimizin ilk kurultayıdır. 6 Eylül’de ise tüzük kurultayımızın ilk gününü gerçekleştireceğiz. Son kurultaydan bu yana partideki kurumsallaşma ve yenileşme süreçlerini paylaşmayı hedefliyoruz. Parti Akademisi, Yerel Yönetimler Akademisi ve Parti Okulu gibi çeşitli eğitim programlarımız var. Genel başkanımızın sıkça dile getirdiği belediyelerin ve örgütlerin skor kartları oluşturulacak. Belirli bir dönem sonra genel merkezi değerlendireceğimiz bir sistem geliştireceğiz. Denge ve denetimi güçlendireceğiz.”
Neler Değişecek?
“Önceki genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve genel başkanımız Özgür Özel’in ortak önerileri var. Her iki genel başkanımızın da verdiği sözleri tutacağız. Üyeliğin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili netleşmemiş ama çerçevesi belirlenmiş ortak talepler mevcut. Bu konuda çalışma yapacağız, elbette genel kurul karar verecek. Genel başkanımızın müjdesini verdiği üzere, kademeli bir şekilde yüzde 50 kadın kotası ve eşit temsil sağlama hedefimiz var. Ülkemizde seçme ve seçilme hakkı devrimini kurucu genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk gerçekleştirdi. Biz de bu devrimi tamamlamayı umuyoruz. MYK seçimleri üzerinde çalışmalar yapıldı. MYK, Parti Meclisi’nden (PM) seçiliyor. Önceki genel başkanımızın, uzmanlık alanlarına ilişkin genel başkanın PM’den önerme hakkının olması gerektiği yönünde önerisi vardı. Genel başkanımız 4-5 Kasım’da güvenoyu almıştı. Belki bir kısmının seçimle, diğer kısmının güvenoyuyla belirlenmesi düzenlenebilir. İl başkanlarımızın, ölçme değerlendirmenin aday belirlemede etkin olması yönünde ortak görüşleri var. 31 Mart seçimlerinde bunun çok faydasını gördük.”
Genel Başkan Özel’in Genç Vurgusu
“Yerel seçimde aday belirlerken gençlere ve kadınlara öncelik verdik. İki aday eşit durumda olduğunda, birisi genç ya da kadınsa önceliği ona tanıdık. Hakim denetimli bir ön seçimde ‘genç-kadın kotası uyguluyorum’ demek yeterli değildir. Örgüt yönetiminde ön seçim yaptık ve bir yönerge oluşturduk. Her üç sırada bir kadın, her beş sırada mutlaka bir genç bulunacak şekilde düzenledik.”
Tüzüğe Yansıyacak mı?
“Genel kurul karar verecek ama Türkiye’de bu uygulamalar içselleştirilene kadar tüzüğümüzde olmasının gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki liyakatli olmalı. Ancak liyakatli gençlere ve kadınlara da yer açmalıyız. Yerel yönetimlerdeki çabamız bu yöndeydi ve bunu aşmaya çalışıyoruz. Genel seçimlerde de bu yönde bir uygulama olmasını istiyoruz, ama sonuçta genel kurul karar verecek.”
Genel Başkanın Tavrı
“Evet, genel başkanımız da ‘Türkiye bunu içselleştireceğine kadar kadınların ve gençlerin önünü açabilecek tüm mekanizmaları işletmek zorundayız’ diyor. 31 Mart’taki başarımızın temellerinden biri de bu. Kolektif aklı işletmek noktasında bir sakınca görmüyoruz. Karar mekanizmalarını ortaklaştırırsanız, doğru sonuçlar elde edersiniz.”
Adaylıklar ve Ölçme Değerlendirme
“Ön seçim yaparak başarılı olduğumuz 31 Mart gecesi bir başarı örneği var. Ancak bazı seçim çevrelerinde ise ön seçim yapıp başarısız olduğumuz durumlar da mevcut. Ölçme ve değerlendirmenin olduğu, üyenin ve örgütün görüşünün alınacağı karma bir sistemi hayata geçirmeliyiz. Örgüt denetiminde ön seçim ve ölçme değerlendirme puanlaması yapılmalı, kadın ve gençlerin temsil edileceği bir sistem oluşturulmalı. Örneğin Çankaya, Kadıköy belediye meclislerine halk sağlığı uzmanı, mimar, şehir plancısı gerekirken; Ardahan’a veteriner veya ziraat mühendisi gerekecektir. Bu ihtiyaçları kapsayacak bir aday belirleme yöntemi olmalı.”
Tek Bir Kuralın Etkisi
“Tek bir kural koymak her zaman doğru sonuç vermiyor. Karma bir sistemi hayata geçirerek bu karmaşık ilişkilerin birbirini denetleyebilir olmasını sağlamak çok değerlidir. Parti iktidara giden bir yolculukta, büyük bir ivme kazanmış durumda. Bu ivmeyi düşürmeden, güç kazandıracak her türlü çalışmayı yapmalıyız. Ayrıca yeni programımızın usul ve esaslarını da tartışacağız. Program Komisyonumuzu da seçeceğiz.”
Kurultay ve Genel Başkan Yarışı
“Kurultay, genel başkan yarışı olacak bir kurultaya dönüşür mü?” sorusuna yanıt veren Çiftçi, “Bu yönde öneriler geliyor. Bir dönem kuralı olması gerektiği düşünülüyor. Ancak bu kuralın nasıl uygulanacağı konusunda dikkatli olunmalı. Parti, güç kaybedeceği bir durumda nasıl bir davranış sergileyecek? Sırf kural gereği birisini çekerseniz, kaybedileceklere dikkat etmeliyiz.”
Dijitalleşme ve Üyelerin Denetimi
“Genel başkanın üzerinde durduğu dijitalleşme konusuna da ilişkin hükümler getirmemiz gerekiyor. Üyeler, kendi çalışmalarını denetleyebilecek bir noktaya gelmeli. Hangi üyenin hangi toplantıya katıldığını, hangisine katılmadığını, hangi basın açıklamasında yer aldığını görebilmelidir. Dijital demokratik katılım adını verdiğimiz bir sistemimiz var. Bu sistemle tüm üyelerimize ve yetkililerimize soru sorup anketler yapabiliyoruz.”
Uygulama Örnekleri
“Bu dijital platformu uyguladık. Üyelerimizin fikirlerini bu yöntemle alabiliyoruz. Kurultay delegasyonumuza, ilçe başkanlıklarımıza ve il başkanlıklarımıza ulaşabiliyoruz. Kotalar konusunda önerilerim olup, bunlar henüz havada kaldı. Hızla kurultay delegasyonumuza gidebiliriz. Bu dijitalleşmeyi tüzüğe yerleştirmeyi planlıyoruz. Kriptolu, sağlıklı oylama süreçleri ile anında sonuç alınıyor. Yapılan oylamaların sonuçlarını taraflar görebiliyor, baskı altında olmadan oy kullanabiliyor ve fikirlerini açıklayabiliyorlar.”
Yabancı Katılım
“Kurultay, Sosyalist Enternasyonal üyelerinin yanı sıra Avrupa Parlamentosu’ndan da katılımcıları ağırlayacak. Bu durumu, farklı görüşlerin harmanlandığı bir platform olarak değerlendiriyoruz.”