Bangladeş’te Siyasi Kriz Derinleşiyor
Bangladeş’te siyasi krizin tırmandığı günlerde, öğrenci liderleri, parlamentonun feshi için bir tarih belirlediler. Bu tarihe uyulmaması durumunda daha radikal ve şiddetli protestolar başlatacaklarını açıkladılar. Ülkenin önde gelen protestocu öğrencileri, Salı günü, Başbakan Sheikh Hasina’nın ciddi bir ayaklanmanın ardından istifa etmesinden bir gün sonra, parlamentonun derhal feshedilmesini talep etti. Bu talep, cumhurbaşkanının parlamentoyu feshettiğini duyurmasının hemen ardından geldi.
ÖĞRENCİLER FESHİ İSTEDİ, ARDINDAN GELDİ!
Öğrenci hareketinin önemli bir figürü olan Nahid İslam, sosyal medya platformu Facebook üzerinden diğer iki öğrenci lideriyle birlikte bir video yayınlayarak, parlamentonun Türkiye saatiyle 09:00’a kadar feshedilmesi gerektiğini vurguladı. Bu durumun gerçekleşmemesi halinde devrimci öğrencilerin harekete geçmeye hazır olmaları gerektiğini belirtti.
Bangladeş’in ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman, görevi devraldıktan kısa bir süre sonra, ülkeyi seçimlere taşıyacak geçici bir hükümetin kurulması için Türkiye saatiyle 06:00’da öğrenci liderleriyle bir araya gelmeyi planlıyordu. Ancak, bu görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediği ve parlamentonun feshiyle ilgili kararın bu toplantıdan sonra alınıp alınmadığı henüz netlik kazanmadı. General Zaman, Hasina’nın istifasını Pazartesi günü duyurmuştu. 15 Temmuz’da başlayan ve Bangladeş’in 1971 tarihinden bu yana gördüğü en büyük şiddet olaylarına sahne olan çatışmalarda yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı.
Salı günü erken saatlerde başkent Dakka’da bir normalleşme gözlemlendi; ancak trafik, normalden daha hafifti ve protestolar nedeniyle kapanan birkaç okul, zayıf katılımla yeniden açıldı.
PROTESTOCULARIN LİDERİ NAHİD İSLAM KİMDİR?
Bangladeş bayrağını alnına bağlayarak sık sık kamuoyunda görünen Nahid İslam, 15 yıldır iktidarda olan Başbakan Sheikh Hasina’ya karşı düzenlenen protestoların öncülerinden biridir. Dakka Üniversitesi’nde sosyoloji öğrencisi olan İslam, Temmuz ayı ortalarında polisin kendisini ve diğer üniversite öğrencilerini gözaltına almasının ardından ulusal çapta tanınmaya başladı. Protestolar ölümcül bir hal alınca, kamuoyu önünde kararlı ve duygusuz bir şekilde konuşan İslam, öğrencilerin ordu tarafından yönetilen ya da desteklenen herhangi bir hükümeti asla kabul etmeyeceklerini ifade etti.
Nahid İslam, 1998 yılında Dakka’da doğdu. Evli olan İslam’ın Nakib adında bir erkek kardeşi var. Babası öğretmen, annesi ise ev hanımıdır. Coğrafya öğrencisi olan kardeşi Nakib İslam, Reuters’a verdiği demeçte, “İnanılmaz bir dayanıklılığa sahip ve hep ülkenin değişmesi için çabalıyor. Polis tarafından gözaltına alındı, bayılana kadar işkence gördü ve sonra yol kenarına atıldı. Tüm bunlara rağmen mücadeleye devam ediyor. Onunla gurur duyuyoruz ve vazgeçmeyeceğine dair güvenimiz tam” dedi.