Covid-19 Vakalarında Artış ve Aşılama Önemi

featured

Covid-19 Vakalarında Artış Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 vakalarında artış yaşandığına dair yaptığı uyarıların ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) de benzer bir açıklama yaparak olguların arttığını belirtti. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte, “Yaz gribi” olarak adlandırılan hastalıkların aslında Covid-19 olabileceğini ifade etti. “Son 3 jenerasyonun aşıları yapılmadığı için Türkiye’de Covid-19’un bulunma ihtimali oldukça yüksek. Bu nedenle muhakkak aşılanmalıyız” dedi.

Pandemiler Yüzyılı Beklentisi

Dünya Tabipleri Birliği’nin bir sonraki dönem başkanı Dr. Ashok Philip, gazetemize yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki yüzyıl, pandemiler yüzyılı olacak” ifadelerini kullandı. DSÖ’nün, Covid-19 vakalarının yükselişi hakkında yaptığı uyarılara yanıt olarak Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (TTB-UDEK) bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Covid olguları artıyor mu?” sorusuna yanıt olarak, “DSÖ, 15 Temmuz’da yayımlanan son Covid-19 Aylık Durum Raporu’nda haftalık SARS-CoV-2 PCR test pozitiflik oranının bir önceki aya göre artarak yüzde 5,6’dan yüzde 7,1’e yükseldiğini bildirmiştir” denildi.

Veri Paylaşımının Önemi

Açıklamada, Türkiye’de Covid-19 olgu sayısına dair güncel verilere ulaşılamadığına dikkat çekildi. Sağlık Bakanlığı’nın en son Mart 2023’te olgu sayılarını güncellediği belirtildi. Covid-19 verilerinin diğer solunum yolu virüsleri verileriyle birlikte paylaşılmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı. “Covid-19 artıyor mu?” sorusuna “Evet” yanıtı verildi. Ancak veriye dayalı değerlendirme yapmanın olanaklı görülmediği ifade edildi.

Aşılama ve Yeni Varyantlar

Türkiye’de güncel Covid-19 aşısının bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, “ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, Covid-19’un ciddi sonuçlarına karşı korunmak için daha önce Covid-19 aşısı yaptırılıp yaptırılmadığına bakılmaksızın güncellenmiş Covid-19 aşısını yaptırmayı öneriyor” denildi.

Yeni Varyantların Tehditi

Dr. Şenol, “Son 3 jenerasyonun aşıları yapılmadığı için Türkiye’de Covid-19’un yayılma ihtimali yüksektir. ‘Yaz gribi’ olarak adlandırılan hastalıkların çoğu aslında Covid-19’dur. Yaz aylarında böyle bir salgın yapabilecek başka bir solunum yolu virüsü yok” diye belirtti. Kuş gribi ve Covid-19’un yaban hayata tekrar dönmüş olabileceğine dair verilerin bulunduğuna işaret ederek, “2002’de Sars-CoV-1 adıyla Asya’da lokal bir salgın yaşanmıştı. Onun yakın akrabası, yaban hayatta biriktirdiği mutasyonlar sonucunda pandemik bir etken haline geldi. Şimdi de bu virüsün yaban hayata geçmiş olması ve kontrol altına alınamaması, yeni olasılıkları ortaya çıkarmaktadır” dedi.

Gelecekteki Pandemi Riskleri

Şenol, “Dünya, bu yüzyılda savaşlar, kırılgan bölgeler, artan yoksulluk ve göç nedeniyle muhakkak bir pandemi daha görecektir. Ancak yüksek olasılıkla bu durumu önümüzdeki 10 yıl içinde yaşayacağız” şeklinde konuştu.

Covid-19 Belirtileri ve Riskler

Ateş, solunum yolu enfeksiyonu bulguları, burunda tıkanıklık, öksürük, ishal gibi belirtilerin bu yaz Covid-19’un habercisi olabileceğini kaydeden Şenol, “Sağlık kuruluşlarında 4’lü test yapıyoruz ama hastaların bize geldiği dönemde yalancı negatiflik gibi süreçler yaşanabiliyor” şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, “Covid-19 gribe benziyor ve yeni varyant, önceki varyantlardan farklı olarak akciğere inmek yerine üst solunum yolunda tutunuyor. Bazen de ishale yol açabiliyor” diye ekledi.

Viral Enfeksiyonların Tehlikesi

Yeni varyantın, doğrudan veya dolaylı ölüme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Şenol, “Viral enfeksiyonlar, bakterilere davetiye çıkarıyor. Bakteriler, viral enfeksiyonun yarattığı ortamda kırılgan gruplarda zatürre, dolaylı kalp krizi ve inme gibi risklere yol açabiliyor” değerlendirmesinde bulundu. Şenol, “Muhakkak aşılanmak zorundayız. Ancak yeni varyant çok farklı olduğu için yeni bir aşı hazırlanıyor. Türkiye bu aşılardan herhangi birini almak istemiyor gibi görünüyor” dedi.

Maske ve Hijyen Uygulamaları

Maske kullanımına ilişkin de açıklamalarda bulunan Şenol, “Kırılgan olanlar, hamileler ve kalabalık alanlarda uzun süre kalacakların maske takmasında fayda var. Ayrıca el yıkamanın önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Sarılmak ve öpüşmek gibi yakın temas faaliyetlerinden uzak durmakta yarar var” ifadelerini kullandı.

ANKARA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin