Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’ndaki Değişiklikler
Yeni düzenlemelerle birlikte, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi olan kamu idareleri ve bu idarelere bağlı döner sermaye işletmeleri için önemli yetkiler tanınmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanı’na, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri doğrultusunda yapılacak ödemelerde “Borcu yoktur” belgesinin aranması konusunda yetki verilmektedir.
Teknogirişim Şirketlerine Vergi Muafiyeti
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun teknogirişim şirketleri, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verdikleri pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmını gelir vergisinden muaf tutacaklardır.
Yüzde 20’den Fazla Fark Tespitinde İzah İstenecek
Mükellefler üzerinde gerçekleştirilecek yoklamalar sonucunda, günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılatları belirlenecektir. Tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılarak, %20’den fazla fark olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu çerçevesinde “izaha davet” edilecektir.
Teminat Uygulaması ve Değişiklikler
Yasayla Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçeleri göz önünde bulundurularak Vergi Usul Kanunu’nda değişiklikler yapılmaktadır. Teminat uygulamasına tabi mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı, sahte belgelerde yer alan toplam tutarın %10’u kadar olacak şekilde 10 milyon liradan fazla olmamak üzere belirlenmektedir.
Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılarına Bildirim Yükümlülüğü
Vergi Usul Kanunu’ndaki değişiklikle, tahsilat ve ödemelerin teşvik zorunluluğu genişletilmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, elektronik ticaretle birlikte dijital ortamda gerçekleştirilen her türlü iktisadi ve ticari faaliyetlerde vergi güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almaktadır. Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları, diğer aracı hizmet sağlayıcılarla birlikte iktisadi ve ticari faaliyetlere ilişkin bildirim verme yükümlülüğüne tabi tutulacaklardır.
Cezalar Yeniden Belirleniyor
Yapılan düzenlemeyle birlikte, belirli ödeme araçlarıyla gerçekleştirilen tahsilatların, kayıtlı olmayan sistemler aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı gerçekleştiren mükelleflere belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacaktır. Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası toplamı 20 milyon lirayı aşamayacaktır.
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı
Ulusal güvenlik kuruluşlarının ithal edeceği bazı mallar için ÖTV uygulamalarındaki farklılıklar giderilecektir. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %2,25 olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanı’na bu oranı %1,5’e kadar indirme veya %2,5’e kadar artırma yetkisi verilecektir. Ayrıca, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanların aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya yükseltilecektir.
Yurtiçi Asgari Kurumlar Vergisi
Bazı yatırım ve hizmet projeleri için yapılan düzenlemelerde, kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde faaliyet gösteren kurumların kazançları üzerinden %30 oranında kurumlar vergisi hesaplanacaktır. Bu kurumların tüm faaliyetlerine uygulanacak olan bu oran, taşeron sözleşmeleriyle yürütülen faaliyetlerde genel hükümler geçerli olacaktır.
Yurtdışı Çıkış Harcı Artışı
Yurtdışına çıkanlardan alınacak çıkış harcı 500 liraya yükseltilecektir. Her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak olan bu harç, uygulandığı yılın ocak ayının 10’uncu günü sonuna kadar yapılan yurtdışına çıkışlarda, bir önceki yılın geçerli tutarı üzerinden alınan farkları kapsamayacaktır. Bu düzenleme, yayın tarihinden itibaren 10 gün sonra yürürlüğe girecektir.