Sokak Hayvanlarına Yönelik Kanun Teklifi Görüşmeleri
TBMM Genel Kurulu’nda, sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi üzerine yapılan görüşmelerde CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, bu önemli sorunun çözüm yollarını detaylandırdı. Akdoğan, sokak hayvanları sorununu çözmek için bütçe ayrılması, aşılama ve kısırlaştırma seferberliği başlatılması, çipleme ve sahiplendirme kampanyalarının düzenlenmesi, bakımevleri oluşturulması, ithalatın yasaklanması, kontrolsüz satışların engellenmesi ve üretim çiftliklerine denetim yapılması gerektiğini vurguladı.
“Bu İşi Orta Vadede Çözmek Akılcılıktır”
Umut Akdoğan, konuşmasında şu önemli noktalara değindi:
- “Görüşmelerin sonuna yaklaşıyoruz, ancak kafamda bazı sorular var. Eğer köpek veya kedi sevmezseniz, börtü böcek, ağaç ya da orman da sizin için bir anlam ifade etmiyorsa, emekçileri ya da sanatçıları sevdiğinizi düşünemiyorum. Sadece Tayyip Erdoğan’ı seven bir anlayış mı var? Bu durumu değiştirmek için vicdan ve merhamet göstermeniz lazım.”
- “Ağaçları kesen, ormanları yok eden, insanları zor duruma sokan sizlersiniz. Her şeyi yok ettikten sonra sıra sokak köpeklerini öldürmeye mi geldi? Bu yasayı geçirseniz bile buna müsaade etmeyeceğiz. Sorunu kısa vadede çözmek vicdansızlıktır; umursamazlık ise uzun vadeye bırakmaktır. Orta vadede çözmek ise akılcılığın ta kendisidir.”
- “Kendinize örnek aldığınız dönemler, 1910’lu yıllardır. O dönemde köpekleri toplamak için Sivriada’ya götürmüşlerdi. 1912’de İstanbul Belediye Başkanı olan doktor Cevdet Paşa, hatıralarında İstanbul sokaklarında 30 bin köpek olduğunu yazıyordu. Eğer bu durumu kabul edersek, sokaklarda kalan köpeklerin popülasyonu yine artacaktır.”
“Bu Sorunun da Çözüm Yollarını Bulduk”
- “Kimi arkadaşlar diyor ki ‘ben rektördüm köpek besledim’, kimi çocukluk fotoğrafıyla geliyor, kimi de köpek beslediğini söylüyor. Eğer bu kadar hayvan seviyorsanız ve buna rağmen bu yasayı getiriyorsanız, burada büyük bir sorun var demektir.”
- “Kısırlaştırmanın bu sorunun çözümünde önemli bir rol oynayacağını vurguluyoruz. Veterinerler, ‘bu köpeklerin yüzde 70’ini 6 ay içinde, tamamını ise bir yıl içinde kısırlaştırabiliriz’ diyor. Neden bunu yaptırmıyorsunuz? Bu işi, sizin önerdiğiniz yöntemin yarı fiyatına, elinizi kana bulamadan gerçekleştirebiliriz.”
- “Eğer eksik olduğunu düşünüyorsanız, yasadaki eksiklikleri tamamlayalım, ama bu şekilde değil. Bu yasayı uygulamak için ciddi bir irade göstermeniz gerekiyor. Ancak: Birinci olarak, belediyeler bu yasayı uygulamayacaktır. İkincisi, uygulasa bile veterinerler bu işi üstlenmeyecek. Üçüncüsü, veterinerler buna razı olsa bile hayvanseverler buna müsaade etmeyecek.”
- “Bu konuyu çok derinlemesine inceledik. Sorunu çözmenin yollarını bulduk. Bütçe, aşılama, kısırlaştırma seferberliği, çipleme, sahiplendirme kampanyaları, bakımevleri, ithalata yasak, kontrolsüz satışlara yasak ve üretim çiftliklerine denetimler gibi adımlar atmalıyız. Eğer bunları yaparsak, üç yıl içinde hiç kimsenin eli kana bulanmadan bu sorunu çözebiliriz.”