Türkiye’nin Turizmdeki Değişen Yüzü
Son yıllarda Türkiye, özellikle turizm alanında “pahalı ülke” konumuna yükseldi. Yerli turistler için tatil planları artık hayal olurken, yabancı ziyaretçiler alternatif destinasyonlara yönelmeye başladı. Bu durum, otel doluluk oranlarının beklenen seviyede olmamasına yol açtı. Özellikle Bodrum, Fethiye ve Kaş gibi popüler tatil bölgelerinde, oteller temmuz ortası itibarıyla fiyatlarını %10 ila %50 arasında indirimlerle düşürmeye gitti.
Örneğin, Antalya’nın Kemer bölgesindeki bir otelin, iki kişi için her şey dahil üç gece tatil ücreti başlangıçta 62 bin 400 TL iken, %52 indirimle bu tutar 29 bin 952 TL’ye geriledi. Muğla’nın Fethiye ilçesindeki bir otel de ağustos ayında, yine iki kişilik üç gece konaklama fiyatını yaklaşık %58 indirimle 92 bin TL’den 64 bin 584 TL’ye kadar düşürdü.
Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu, doluluk oranlarının düştüğünü belirterek, “Fiyatları ortalama %20-25 oranında düşürdük. Artık son dakika rezervasyonları bekliyoruz. Fiyatları düşürdüğümüz için biraz hareketlenme yaşadık” ifadelerini kullandı. Ustaoğlu, şu andaki doluluk oranlarının %50 civarında olduğunu ve %90-100 seviyelerine ulaşmanın mümkün olmadığını vurguladı. “Eğer %70-75 doluluk oranına ulaşabilirsek, bu bizim için iyi bir sonuç olacak” dedi.
Ustaoğlu, Avrupalı turistlerin alternatif pazarları değerlendirdiğini hatırlatarak, “Onlar, bizimle kıyaslandığında daha uygun fiyatlar sunabiliyorlar. Çünkü maliyetleri bizim kadar yüksek değil” diye ekledi.
‘Turizm Hedeflerini Düşürdük’
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, iç pazarda %50 oranında bir daralma yaşandığını vurguladı. Yabancı turistlerin fiyatlar nedeniyle Türkiye’den uzaklaştığını kabul eden Dengiz, “Kıştan beri süregelen bir indirim süreci var. Bu durum ilk defa olmuyor. Normalde erken rezervasyon indirimleri 30 Nisan’a kadar sürüyordu, ancak biz bunu aşamalı olarak uzattık” dedi.
Dengiz, turizm hedeflerini düşürmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Üç yıl önce deniz ve hava yolu ile 1.5 milyon turist hedefliyorduk, ancak şu anki hedefimiz ortalama 1 milyon” ifadelerini kullandı.
Restoran sektöründeki durumu değerlendiren Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, “Güneyde büyük bir telaş var; ‘Eyvah, bütün müşteriler ya Yunanistan’a gitti ya da yazlıklara kapandı’ endişesi hâkim. Ancak bayram etkisi unutulmamalı. Haziran’daki bayram döneminde özellikle orta sınıf güzel harcamalar yaptı, fakat şu an bir durgunluk yaşıyoruz. Temmuz ve Ağustos’a sıkışan sezon, 10-15 gün geç başladı. Ben özellikle güneyde bu haftasonundan itibaren yüzlerin gülmeye başladığını gözlemliyorum. Lüks segmentte zaten bir sorun yoktu, orta segmentte de yeni yeni iyileşme sinyalleri alıyoruz” dedi.